(VIDEO) BOLESTI, SMRTI, RASTANCI, TEŠKE LJUBAVI: Ovih 10 YU balada napisane su po ISTINITOM događaju
Foto: Jutjub

Priče koje će vas naježiti

(VIDEO) BOLESTI, SMRTI, RASTANCI, TEŠKE LJUBAVI: Ovih 10 YU balada napisane su po ISTINITOM događaju

Pop kultura -

Balade Ex Yu scene zasigurno su jedne od onih koje najčešće slušate u satima nostalgije, traženja spokoja i sećanja na neke davne prošle dane. Velike ljubavi prekinute bolestima, smrću ili rastancima potaknule su autore tekstova da svu svoju emociju pretoče u stihove koji život znače.

U svakoj od njih neko od nas pronašao je sebe, delić izgubljenog vremena ili izgubljene osobe. Međutim, neke od njih su nastale kao direktna posveta određenim osobama, inspirisane istinitim događajima. Za neke smo sigurni da ste i ranije čuli priče koje se kriju iza njih, ali neke su i nas iznenadile. Ovo je 10 balada Ex Yu scene koje su nastale prema istinitom događaju.

Prljavo kazalište-Tu noć kad si se udavala

Baš kao što pesma kaže "postoje neki drugi svjetovi" tako postoje i neke druge priče o tome šta se krije iza jednog od najvećih hitova Prljavog kazališta. U svim verzijama pak glavnu ulogu ima član benda Jasenko Houra koji je imao djevojku koja ga je trebala čekati na povratku iz vojske. Po njegovom povratku saznao je da imaju zakazanu svirku za venčanje za koje se ispostavilo da je njeno. Po ovom događaju snimljen je i film u hrvatskoj produkciji. Ista priča sa malo drugačijim i tragičnijim krajem našla se kao druga verzija "te noći kad se udavala" jer se prema navodima devojka ubila u trenutku kada je videla svog bivšeg momka.

Indexi- Bacila je sve niz rijeku

Kultna pesma Indexa o kojoj su svi vrlo verovatno čuli već ispričanu priču koja stoji iza nje. Govori o ljubavi Davorina Popovića i djevojke iz Sarajeva koja ja zatrudnela, ali odlučila pobaciti uprkos tome što je on želeo da se venčaju. Dalji navodi ukazuju na to da je godinama kasnije Davorin na koncertnoj turneji u Švedskoj ugledao tu istu djevojku u publici, nakon čega je prekinuo nastup kako bi sišao u publiku. Međutim, uzaludno je tražio nju koja je nestala baš kao i godinama ranije.

EKV-Srce

Jedan od najvećih bendova Ex Yu scene izazivao je kontroverzna pitanja za svaku od svojih pesama, među kojima se posebno izdvaja Srce posvećena bivšoj devojci osnivača benda Milana Mladenovića, a koja je preminula od posljedica konzumiranja heroina.

Darko Rundek-Ena

Različite verzije istinitog događaja o ovoj pesmi se pojavljuju, a jedna od njih uključuje i slavnu preminulu glumicu Enu Begović, za koju se veruje da je bila u vezi sa Rundekom, a koja mu je nastojala pomoći da se izvuče iz pakla droge. Druga verzija govori o tome kako je reč o anonimnoj istoimenoj devojci, koja je otišla za Kanadu nakon što nije uspela da mu pomogne.

Arsen Dedić-Ne daj se Ines

Uprkos tome što mu je najveća muza i životna saputnica bila Gabi Novak, Arsen je jednom prilikom izjavio kako su sve njegove ljubavi ostale i njegove drugarice, zbog čega nije imao problem da otvoreno govori o njima i posvećuje im pesme. Za vrijeme lečenja u Padovi 1969. godine pronašla ga je čuvena Ines. Danas je ona pak srećno udana i ima odrasle ćerke, koje su ujedno bile i glavne inicijatorke da se njihova majka javi Arsenu kada su saznale da je ona ta čuvena Ines iz pesme.

Branimir Džoni Štulić- Usne vrele višnje

Poznat po pisanju pesama za svoje devojke, Džoni je slavnu "Usne vrele višnje" posvetio tadašnjoj devojci "Iz Hrvaca" za koju se ispostavilo da je reč o Snježani Banović, pozorišnoj redateljki i bivšoj direktorici drame HNK. Bili su zajedno nekoliko godina, a kada je odlučio da je pozove u Holandiju sa njim, odbila ga je rekavši da ima drugog momka. Otud i sva inspiracija za tekst i emociju proživljenu usled odbijanja.

Bijelo dugme-Selma

Jedan od najvećih ex yu hitova i ujedno jedna od uvrštenih pesama u "Panoramu bosanskohercegovačke poezije" 1961. godine govori o velikoj ljubavi, Vlade Dijaka koji je voleo tada šesnaestogodišnju Selmu iz Zenice. Međutim, o toj ljubavi tada nije govorio, već je samo želio provesti svaki trenutak u njenoj blizini, iskazujući joj ljubav na svoj način. Jednoga dana na polasku u školu u Sarajevo srela ga je na putu do željezničke stanice. Ponudio joj je svoju pomoć u nošenju kofera i dobacio joj kada je sela pored razbijenog prozora kultni stih "Ne naginji se kroz prozor". Za pesmu je saznala tek 1962. godine kada je u novinama njen otac pročitao stihove.

Riblja čorba-Ostani đubre do kraja

Jedna od najpoznatijih jugoslovenskih manekenki, Biljana Nevajda Šević bila je u vezi neko vreme sa frontmenom grupe "Riblja čorba". Kada ga je jednog dana pozvala da se oproste, jer je odlučila nastaviti svoj život u Sarajevu povredila je pevača, koji je za šankom u kafiću gde su se pozdravili napisao pesmu koja je i danas jedna od najpoznatijih ove grupe. I za drugu veliku pesmu "Dva dinara druže" inspiraciju je pronašao u njoj, koja ga je kako stihovi kažu "opet napravila volom".

Boris Novković-Tamara

Da inspiracija za pesmu ne mora nužno biti lično iskustvo, potvrđuje ova pesma. Nastala je kao vid empatije sa patnjom druga koji je voleo jednu Tamaru, nakon čega je neizmerno patio jer su prekinuli vezu. Pevač je jednom prilikom izjavio kako se Tamara javila nakon što je saznala da joj je posvećena pesma, a o tome jesu li se pomirili ostaje čekati neke nove pesme.

Zdravko Čolić-Ona spava

Pesma koja je inspirisana tragedijom koja se desila 1974. godine kada se devojka bacila sa 11.sprata kako bi izbegla silovanje od strane pet mladića koji su je proganjali to veče. Izgubila je život, braneći svoju čast, a na istom mestu su organizovane demonstracije zbog slučaja koji je šokirao tadašnju Jugoslaviju.

(luftika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track