GLUMAC LJUBIVOJE TADIĆ OPLEO PO MINISTRU: Kulturu vodi prodavac nekretnina!
Foto: Vladimir Milovanović, Vladimir Šporčić

ŽESTOKO

GLUMAC LJUBIVOJE TADIĆ OPLEO PO MINISTRU: Kulturu vodi prodavac nekretnina!

Pop kultura -

Knjiga „Lična dokumenta“ glumca i bivšeg upravnika Narodnog pozorišta Ljubivoja Tadića, koji je bio jedan od vođa mitinga nekadašnje Demokratske opozicije Srbije, predstavljena je u Biblioteci grada Beograda.

Umetnik je najavio da će uraditi i nastavak koji će biti oštra i surova obdukcija srpskog društvenog bića.

- Gori od najgorih su tek došli - konstatovao je Tadić i objasnio da su Srbi dozvolili da ih u 21. veku vode „Boris Tadić, netalentovani profesor psihologije, Tomislav Nikolić, lenji komunalni radnik, i Aleksandar Vučić, koji nema nijednog dana radnog staža van politike“.

Malo o Koštunici

On je upozorio da su Narodno pozorište i druge ustanove kulture posebno ponižene i objasnio što nije nakon izbora na ulicama.

- Studenti, zakasnili ste s protestima svega 13 godina. Trebalo je da se okupite kad je 2004. Koštunica preuzeo vladu, kad je počelo partijsko zapošljavanje i kad su počeli da nose sakoe ne da bi bili elegantni, već da u svako džepu imaju po jednu partijsku knjižicu u zavisnosti od toga koja će doći na vlast.

Prestao sam da se bavim političkom praksom 2003, ali ne i teorijom. Najviše me boli što smo doživeli veliko poniženje i imamo ministra kulture Vladana Vukosavljevića, koji je prodavao nekretnine i nikad nije ušao u Narodno pozorište za godinu dana otkako je postao ministar. Ne možete nas poniziti koliko mi možemo da vam uzvratimo - poručio je glumac.

O Tadiću su nadahnuto dogovorili njegov profesor glume i reditelj Predrag Bajčetić, izdavač Manojlo Vukotić i kolega Tanasije Uzunović, a odlomke je čitala glumica iz Novog Sada Jovana Radosavljević.

Kako sam došao na svet

- Rođen sam 28. jula 1960 u 1.30. Prva reakcija čovečanstva na moju pojavu je da se odvrnula, sama od sebe, boca kiseonika i svi su se razbežali, osim Rastka, koji je bio priseban, skinuo sako i zavrnuo bocu. Posle je skočio sa terase porodilišta u Novom Sadu. Onda je sa bratom Ljubom otišao u novosadsku opštinu i dao mi ime Ljubivoje, po Ljubinom krštenom imenu, iako je porodični dogovor bio da se zovem Dušan. Matičar je tvrdio da postoji samo ime Ljubivoj, Radivoj, Milivoj, a onda mu je Ljuba pokazao svoju ličnu kartu.

Drugi važan podatak odnosi se na tužnu činjenicu da sam se rodio kao najružnija beba u istoriji novosadskog porodilišta. Imao sam skoro šest kila, bio crven, ponegde modar i, iznad svega, debeo.. Jedan otac došao je po svoje čedo i suprugu, ugledao me i, pre pada u nesvest, promucao: „Je li ono moje“, saznali smo na promociji o glumcu.

foto: Profimedia

O Zoranu Ðinđiću

NIJE IMAO NIJEDNOG PRIJATELJA

Ljubivoje Tadić bio je saradnik Zorana Đinđića.

- Zoran nije imao prijatelja. Nikad ih nisam upoznao. O njemu nisam hteo da pišem da ne bih povredio njegovu ženu Ružicu i decu Luku i Jovanu - objasnio je Tadić.

LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track