VIŠI SUD PONIŠTIO REŠENJE: Slobodan Ćustić nelegalni direktor BDP
Foto: Zorana Jevtić, Fonet, Kurir

BILJANA RAMIĆ DOBILA BITKU NA SUDU

VIŠI SUD PONIŠTIO REŠENJE: Slobodan Ćustić nelegalni direktor BDP

Pop kultura -

Slobodanova protivkandidatkinja dokazala da je glumac postavljen na mesto upravnika BDP iako za tu funkciju nije ispunjavao uslove propisane zakonom

Viši sud u Beogradu poništio je kao nezakonito rešenje Skupštine grada Beograda, kojim je Slobodan Ćustić imenovan za direktora Beogradskog dramskog pozorišta.

Odluku Upravnog odbora BDP i Grada da za upravnika postavi Ćustića osporila je Biljana Ramić, koja je bila jedan od njegovih protivkandidata za ovu visoku funkciju. Nakon gotovo tri godine presuda je doneta u njenu korist.

foto: Zorana Jevtić, Fonet, Kurir

Nadležni ćute

- Očekivala sam ovakvu odluku. Suđenje je završeno još 16. januara, ali smo čekali četiri meseca da napišu presudu. Sačekaćemo još 15 dana da vidimo hoće li druga strana da podnese žalbu. Malo sam revoltirana zašto nijedna institucija kojoj sam se obratila nije htela da reaguje na kršenje propisa pozorišta i Zakona o kulturi, kao i mojih prava kao građana ove zemlje - kaže za Kurir Ramićeva, koja je doktor nauka iz oblasti menadžmenta u kulturi.

Ona je, pre nešto će podneti tužbu, o svom problemu obavestila i gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, predsednika Skupštine grada Nikolu Nikodijevića, Upravni odbor, kao i Sekretarijat za kulturu koji je nekad vodio sadašnji ministar Vladan Vukosavljević.

foto: Zorana Jevtić, Fonet, Kurir

Ćustić je sporan kao kandidat jer nema pet godina staža u struci s visokom stručnom spremom. On je diplomirao tek 2010. godine, pa samim tim nije adekvatan kandidat, što stoji u presudi.

Bavite se Pozorjem

Stupili smo u kontakt i sa Slobodanom Ćustićem.

- Nemam komentar. To je stvar tumačenja uslova i još nekoliko detalja na koje sud nije obratio pažnju. Ovo je samo prvostepena presuda. Ide se dalje. Mnogo je tragičnija odluka na Sterijinim igrama - rekao je glumac u telefonskoj izjavi.

Uz vlast

PODRŽAO VUČIĆA NA IZBORIMA

Slobodan Ćustić bio je jedan od 650 umetnika koji su na prethodnim parlamentarnim izborila podržali Aleksandra Vučića.

- Vučića sam podržao zbog vrlo preciznog stava o upravljanju državom i jasnom spoljnom politikom. Osim toga, od preuzimanja gradske vlade od strane SNS, budžet za kulturu grada Beograda se svake godine povećava i ja to, kao direktor BDP, vrlo dobro osećam i svedočim. Vlast koja ima ispravan stav prema budućnosti države i nacije, strogo vodi računa da se duhovnost koju čine pismenost, umetnost i vera, ne uruše i ne dođu u pitanje - rekao je Ćustić za Blic.

foto: Zorana Jevtić, Fonet, Kurir

Sličan slučaj

SMENJEN IVAN VUKOVIĆ U NIŠU

Direktor niškog Narodnog pozorišta Ivan Vuković u sličnom postupku smenjen s funkcije jer je na sudu dokazano da prilikom izbora nije ispunjavao uslove konkursa. Vuković je postavljen za v. d. direktora Narodnog pozorišta na jesen 2012, što je odmah u niškoj kulturnoj javnosti izazvalo buru negodovanja. Godinu dana kasnije imenovan je za upravnika, što je palo na sudu.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track