SUKOB: Zaratili demokrate i Miki Manojlović
Foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

FAJT POZNATOG GLUMCA I DEMOKRATSKE STRANKE

SUKOB: Zaratili demokrate i Miki Manojlović

Pop kultura -

Umetnik tvrdi da je partija koju vodi Dragan Šutanovac nanela najveću štetu srpskoj kulturi. DS smatra da su krivci za loše stanje zakoni koje su doneli naprednjaci

foto: Marina Lopičić

Glumac Predrag Miki Manojlović u intervjuu za Radio Beograd rekao je da je najveću štetu srpskoj kulturi nanela Demokratska stranka, koja se juče oglasila saopštenjem.

- DS je, ne znam kako i ne znam zbog čega, hoteći možda da pomogne kulturi, napravio jedan melting pot (kotao za pretapanje - metafora za stapanje u jedno, prim. aut.), jednu salatu, iz koje ni danas ne možemo da se izvučemo. Možda ćemo se jednog dana izvući, a to je zapravo Zakon o radu, koji je onemogućavao ili dovodio u pitanje Zakon o pozorištu, ili o kulturi, i tako dalje - izjavio je Manojlović.

Kulturna javnost i dalje polemiše o odluci žirija na 62. Sterijinom pozorju da nijednu od devet takmičarskih predstava ne proglasi najboljom, a Manojlović kao predsednik žirija tvrdi da na njega i kolege nije bilo političkih pritisaka.

Krivi su drugi

- DS smatra da nije posao političkih stranaka da komentarišu odluke žirija, međutim, reakciju zahtevaju zlonamerne izjave Mikija Manojlovića, koji je za Demokratsku stranku rekao da je nanela „najveću štetu kulturi“ i koju je doveo u vezu sa usvajanjem Zakona o radu, izmenama Zakona o kulturi i Zakonom o pozorištu. Pošto se već opredelio da se bavi zakonima, Manojlović bi morao da zna da su izmene Zakona o kulturi usvojene tek 2016. godine, a da Zakon o pozorištu čak i ne postoji. Zakon o radu donet je 2014. godine i DS je glasao protiv njega, a pre je toga podneo amandmane koji su imali za cilj i poboljšanje položaja kulture, a koje vladajući SNS nije prihvatio. Podsećamo, DS nije na vlasti od 2012 - poručuju demokrate.

Oni tvrde da su više štete kulturi naneli naprednjaci, koji su usvojili Zakon o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, koji je pogoršao status samostalnih umetnika, Zakon o radiodifuziji, kojim su oduzeta sredstva za finansiranje filma.

Digni glas protiv vlasti

- Miki se nije javno pobunio i usprotivio zakonima donetim u vreme „bezgrešne“ vlasti SNS koji brutalno sapliću kulturu - zaključuju u saopštenju koje potpisuje Informativna služba DS.

foto: Damir Dervišagić

Duda oplela po kolegi

MIKI, VRATI „DOBRIČIN PRSTEN“

I glumica Dušanka Stojanović Glid ogorčena je odlukom žirija na ovogodišnjem Pozorju.

- Zgrožena sam se jer su se poneli gordo i doneli odluku štetnu za budućnost. Bila sam u žirijima, i to baš kad je Miki Manojlović 2012. dobio Dobričin prsten. Na tom impresivnom spisku njegovih uloga sigurno je bilo i prosečnih, sećaju se mnogi. Neka se sam seti koje je uloge mogao bolje da uradi, pa ako ima umetničkog morala, neka vrati Dobričin prsten. Dobila sam ponudu da igram u njegovim režijama za veliku sumu i sad sam srećna što sam to odbila - rekla je glumica za Politiku.

foto: Dragana Udovičić

Zanimljivost

ŽENA MU BILA KOD MIĆUNOVIĆA

Zanimljivo je da Manojlović kritikuje DS, koji je direktno odgovoran za to što je njegova žena i glumica Tamara Vučković Manojlović već godinama direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Ona je upravo na predlog demokrata postavljena na to mesto 2012, neposredno pre promene vlasti. Upravnica JDP je bila član Demokratskog centra Dragoljuba Mićunovića, koji se utopio u DS. Uz to, Tamarina sestra Nataša Vučković aktuelna je poslanica demokrata.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track