(KURIR TV) VASIL HADŽIMANOV ZA KURIR: Izbačeni smo s Belefa po direktivi
Foto: Vladimir Šporčić

INTERVJU, DŽEZ MUZIČAR GOVORI O IZNENADNOM OTKAZIVANJU NJEGOVOG NASTUPA

(KURIR TV) VASIL HADŽIMANOV ZA KURIR: Izbačeni smo s Belefa po direktivi

Pop kultura -

Nastup Vasila Hadžimanova na festivalu Belef je otkazan, a neposredno posle toga na listi izvođača našao se sastav Sanja Ilić i Balkanika.

U razgovoru za Kurir muzičar otkriva da li to ima političku pozadinu i da će njegova priča dobiti epilog na sudu.

- Kad te neko pozove da budeš deo programa, nije mi normalno da te obaveste pismom da ipak nećeš učestvovati, i to bez ikakvog obrazloženja. Meni se to nikada nije desilo za 25 godina koliko nastupam. U našoj zemlji sam do izvesne granice navikao na neprofesionalan odnos. Međutim, ovo je zaista neočekivano od takve institucije kakva je Belef. Bio sam počastvovan što ću na tom festivalu prvi put svirati pod svojim imenom. Čudno je što Vasil Hadžimanov za 20 godina nije nikad svirao na Belefu, ali to, naravno, nije krivica samo ove strukture, već i pređašnje. Dužnost mi je da ispričam sve ovo, jer će neko drugi ko je isto bio žrtva igara i nameštaljki možda pročitati ovo i javiti se.

Bitku ćete nastaviti na sudu?

- Da. Nakon dobijanja uvredljivog pisma poslali smo im mejl, kako bismo ih dozvali pameti i ukazali na neminovno - sud i medije. Neki mediji su jedino oružje koje je preostalo nama umetnicima. Međutim, nisu nam ni odgovorili. Toliko im je stalo.

foto: Vladimir Šporčić

Da li vam je čudno što umesto vas te večeri nastupa Sanja Ilić?

- Nije. Njega poznajem od dana kad je radio s mojim roditeljima i zato mi je krivo što se ovo dešava. Sanja Ilić je bio odličan kompozitor. Međutim, sa ovim projektom Balkanika je promenio stil, a očigledno je promenio i model poslovanja, jer mu ovo nije prvi put da nekome minira nastup tako što se on ubacuje. To se nama već desilo u Poljskoj, u poslednjem trenutku je on upao. Možda Ilić toga nije ni svestan.

Smatrate li da ovo sve ima veze s tim što ste podržali Sašu Jankovića?

- Imam samo informaciju od predsednice Udruženja kompozitora Ivane Trišić, koja se obratila medijima i rekla sve ono o čemu i ja govorim. Ne bih ništa rekao da od nje čuo nisam da se igraju te igre. Da smo isključeni iako smo se na vreme prijavili i bili u programu. Čuo sam da je samo došla ta direktiva, i zbog toga je Trišićeva i dala ostavku. To je informacija iz prve ruke. Samim tim se postavlja pitanje zbog čega je to tako. Zbog programske šeme, kvaliteta i koncepcije programa sigurno nije. Budžetski problem, kažu. I Sanja Ilić je bio planiran, pa su odustali zato što je bio skup. A zašto je on morao da nastupa, postavlja se pitanje. Nisam siguran da li je to neka prijateljsko-bratska ili politička varijanta. Možda je i Ilić žrtva koja i ne zna da se te stvari rade u njegovo ime.

Ostajete li i dalje uz Jankovića?

- Ako mi kao javne ličnosti ne pokažemo primer, ne znam ko će. Ništa drugo ne želimo. Deo sam tog pokreta. Imali smo debatu o nacrtu o kulturi koji je predložilo ministarstvo. Skupili su se Đuričko, Čutura i razni drugi ljudi iz kulture, i ustanovili smo da je predlog katastrofalan i da ništa neće promeniti, osim što će određenim individuama dopustiti da se još bahatije ponašaju prema nama kojima je to sve u životu. U tom kontekstu, želim da budem aktivan, jer ako o nečemu nešto znam, to su umetnost i kultura, i tu valjda mogu najviše da doprinesem.

Kontrola medija

OSEĆA SE STRAH

Kako komentarišete stanje u medijima?

- Svako s trunkom mozga može da vidi kakvo je stanje. Toliko je transparentno ko je na čijoj strani, a ko je objektivan. Zadatak medija je da ne drži strane i da postavlja pitanja gde treba, i tako da utiče na svest društva. Svuda se osećaju strah i kontrola.

Kurir / Lj. Radanov

Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track