JEDAN TV KANAL JE BOGATIJI OD DRŽAVE: Budžet za kulturu manji nego za Igru prestola!
Foto: Promo

HIT PRIČA

JEDAN TV KANAL JE BOGATIJI OD DRŽAVE: Budžet za kulturu manji nego za Igru prestola!

Pop kultura -

Za snimanje šeste sezone hit serije HBO izdvojio 100 miliona dolara, 18 miliona više nego što je Srbija namenila za projekte Ministarstva kulture

Kad se u domaćim medijima piše o seriji „Nemanjići“, stalno se pravi poređenje sa „Igrom prestola“!

Ne samo da je projekat mreže HBO epska fantastika, odnosno fikcija, već je i zaplet o čak devet porodica koje se bore za vlast na nekoj izmišljenoj teritoriji daleko od naših „Nemanjića“, gde se dvojica braće bore za krunu, u okruženju Vizantije, Bugarske, Ugarske i papstva. Moguće je da su medije da uporede te dve priče zaveli kostimi i tvrdnje o velikom budžetu, jer je serija RTS najskuplji projekata poslednjih godina. Međutim, direktor fotografije „Nemanjića“ Nebojša Bašić odbacuje i ovu vrstu paralele s Amerikancima.

foto: Promo

Kaskamo za svetom

- Što se tiče budžeta, uslovi su bili veoma dobri. Međutim, u odnosu na svetske serije iz epohe, kad je novac u pitanju, veoma kaskamo. Pogrešno je što nas upoređuju s „Igrom prestola“, jer čitava naša serija ima budžet koliko trećina njihove jedne epizode - rekao je Bašić gostujući u „Kulturnom dnevniku“.

Poređenja radi, jedna epizoda šeste sezone „Igre prestola“ koštala je 14 miliona dolara (cela sezona 100), a država Srbija je ove godine predvidela 8,2 milijarde dinara za kulturu. Dakle, čak i da ceo budžet ode za „Nemanjiće“, kao za „Igru prestola“, falilo bi nam 18 miliona dolara, pa da za jednu sezonu bude para kao za svetski popularno ostvarenje.

Bliži smo Englezima

Ako bi se tražio recept za uspeh, „Nemanjići“ bi, tvrdi magazin Njuzvik, možda mogli da se kreću između pomalo hermetične dve sezone francuske serije „Versaj“, kad je reč o lepoti dijaloga, i engleske istorijske sapunice „Tjudori“. Stvaranje samostalne engleske crkve u odnosu na katolicizam bliska je radnja potomcima Stefana Nemanje. Naš utisak je da „Nemanjići“ prosto treba da budu samo naši, jer su bili veliki i sjajni toliko da im ne treba poređenje ni sa kim drugim.

foto: Promo

Nema tajni procurio sadržaj scenarija

ŠTA NAS SVE ČEKA U POSLEDNJOJ EPIZODI

Nakon što su Španci četiri dana ranije pustili novu epizodu „Igre prestola“, procurio je i sadržaj poslednje epizode šeste sezone.

Sansa osuđuje Maloprstića na smrt, Arja ga ubija. Sersei se budi u krvavoj postelji i misli da je doživela pobačaj. Sem i Bren shvataju ko je Džon - Targarjen po imenu Egon. Džon i Deni imaju seksualni odnos na brodu koji plovi na sever. Zid pada nakon što ga Noćni kralj osvaja, jašući Viseriona koji bljuje plavu vatru.

HBO još nije potvrdio autentičnost objavljenih detalja, ali glumica Natali Emanuel, koja u seriji igra Misandej, besno je tvitovala da „ne razume ljude koji svima ostalima žele da pokvare zabavu“.

Kurir / E.K.

Foto: Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Snimanje serije Nemanjići

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track