POZORIŠNE ORGIJE Dušan Kovačević: Olimp nije ponudio ništa novo
Foto: Dado Đilas

Reditelj iskren

POZORIŠNE ORGIJE Dušan Kovačević: Olimp nije ponudio ništa novo

Pop kultura -

Robert Vilson, koji je otvorio prošlogodišnji Bitef, izveo je predstavu od sedam dana. On je za mene i dalje najimpresivniji autor, kaže dramski pisac

Dramski pisac Dušan Kovačević govorio je u knjižari na Terazijama, koja od juče zvanično nosi ime našeg velikog pisca Slobodana Selenića.

- Nesporazumi i sukobi između dva rata bili su osnovna nit Selenićevog pisanja. Kada je pomislio da je odbolovao stradanja ljudi tokom Drugog svetskog rata, bolesti koja je bila povod za većinu dela, i kada mu se učinilo da se vreme smrti i razaranja svega što je ljudsko preselilo u sećanja i knjige, tragedija se ponovila skoro na isti način kao u ratovima za koje smo mislili da su na ovim balkanskim prostorima zauvek završeni. To saznanje da se zlo ponavlja u svom najstrašnijem vidu razbolelo je Slobodana Selenića. I uprkos njegovom večnom osmehu, brzo i prerano je napustio ovaj svet koji je istinski voleo - rekao je Kovačević i dodao:

Sačuvali smo knjižaru

- Sa Akademije me je ispratio s osmehom i pozdravom da moj diplomski o Radovanu Trećem nosi u Atelje 212. Diplomirao sam kod Bobe i kao student i kao prijatelj. On je ostao u našem sećanju kao gospodin pisac i odsad će imati svoju kuću sećanja - rekao je pisac.

On je za Kurir istakao da je ovaj čin „Lagune“ značajan u vremenu kada se knjižare zatvaraju.

- Ovo je praznik knjige kojim je jedna knjižara odbranjena i spasena - kaže Kovačević, čija će knjiga „Dvadeset srpskih podela“ biti promovisana na Sajmu na „Laguninom“ štandu, a odmah zatim jedna za drugom izlaziće i ostale njegove drame koje je dosad napisao.

U razgovoru sa proslavljenim dramskim piscem osvrnuli smo se i na trenutnu prašinu koju se uzdigla oko otvaranja Bitefa, koji se završava večeras.

- Bili su komentari za i protiv, skoro da nije bilo neutralnih. Gledao sam nekoliko delova, ali preko RTS. Setio sam se kada sam čitao rasprave koliko je to bitno, značajno i novo, predstave Roberta Vilsona. On je za mene i dalje ostao najimpresivniji i najfascinantniji autor jer se prvi pojavio u Beogradu. Što se tiče predstave i njenog dugog trajanja, Bob je napravio predstavu od sedam dana, tako da ni to nije nešto što je novo. Ono što je fascinantno u „Olimpu“ bila je energija aktera. Oni su toliko spremni i toliko su izdržali svega i svačega da bi retko koji profesionalni sportista to mogao - rekao je Dušan Kovačević i na kraju zaključio:

foto: Dragana Udovičić

Ima i gorih

- Sve je pitanje privatnog ukusa i odnosa prema umetnosti. Oduvek je u istoriji umetnosti ono što je bilo atipično i nekonvencionalno podizalo bunu i prašinu. Mnogi autori u istoriji završavali su mnogo gore od ovih što su usmeno napadani.

MONA CUKIĆ - Foto: Dado Đilas; Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track