Najnovije vesti

ZORANOV BRK PRIPAO CECI BOJKOVIĆ: Drago mi je sve što ima veze sa Radmilovićem, srećna sam zbog nagrade!
Foto: Dragana Udovičić

DANI ZORANA RADMILOVIĆA U ZAJEČARU

ZORANOV BRK PRIPAO CECI BOJKOVIĆ: Drago mi je sve što ima veze sa Radmilovićem, srećna sam zbog nagrade!

Pop kultura

U prepunoj sali zaječarskog pozorišta otvoreni su 26. "Dani Zorana Radmilovića", a nagrada za glumca večeri "Zoranov brk" pripala je Svetlani Bojković.

"Zoranove dane" je sinoć otvorio ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević koji je istakao da je neprocenjiv značaj saradnje između RS i Srbije na izgradnji kulturnog mosta sa ciljem očuvanja identiteta srpskog naroda.

"Čuvajući bogato kulturno istorijsko nasleđe uz istovremeno njegovanje savremenog stvaralaštva, otvaramo vrata kvalitetnijem društvu i dajemo veći doprinos kulturnom razvpju našeg naroda. Gradeći kulturne mostove sa zemljama u regionu, otvarmo mogućnosti da naše kulturno bogatstvo bude prepoznato na kulturnoj mapi Evrope", rekao je Malešević.

foto: Printscreen

Na otvaranju festivala besedu o Zoranu Radmiloviću održala je glumica Tanja Bošković.

"Pripremajući se četiri nedelje za to što ću da kažem, pregledala sam snimke, pregledala sam podatke, i zaključila sam da sve može da se vidi, ali ne vidi se ono najvažnije - ne vidi se Zoranova dobrota. Ne vidi se njegov stid pred umetnošću. Ne vidi se ono sve najvažnije", rekla je ona.

"Razlog zašto sam došla da kažem nešto jeste ovaj papir, novinski isečak koji čuvam dugo, i čuvaću ga do kraja svog života. To je ''''Pismo jačem''''. Pročitavši to shvatila sam da nam je ostavio amanet da se borimo za dostojanstvo ovog posla", rekla je Tanja Bošković.

foto: Zorana Jevtić

Jedinom profesionalnom pozorištu u Timočkoj krajini smeše se bolji dani, najavio je Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

"Pred nama, pred ovim pozorištem, pred našim gradom su ozbiljne, zaista ozbiljne, nepopularne reforme u oblasti kulture, ali sam ja siguran da će one biti brze, da ćemo sve to uraditi zaista efikasno i da će već za par meseci, i ova zgrada, i ovo naše pozorište izgledati mnogo bolje i mnogo organizovanije", kazao je Ničić.

Kako je saopštila pres-služba festivala, sinoć je potpisan i protokol o saradnji dva pozorišta: Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke i Pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

Oživljavanje i obogaćivanje kulturnih odnosa između Bugarske i Srbije najavio je Rumen Dimitrov, zamenik ministra kulture Bugarske, nagalasivši da njegova poseta ima za cilj oživljavanje i obogaćivanja postojećih kulturnih odnosa dveju zemalja.

Zaječarski festival posvećen glumcu otvorio je beogradski Atelje 212 predstavom "Moja ti" nastaloj po tekstu Olge Dimitrijević " Kako je dobro videti te opet ".

Žiri kojim je predsedavao Ivan Bekjarev odlučio je da "Zoranov brk", nagrada za glumca večeri pripadne Svetlani Bojković.

"Jako mi je drago mi je drago što sam dobila nagradu, jer mi je drago sve ono što ima veze sa Zoranom. Ovaj komad smo radili timski i osećam da ova nagrada pripada celom ansamblu", rekla je nakon predstave Svetlana Bojković.

foto: Dragan Kadić

Neposredno pre otvaranja festivala glumci zaječarskog pozorišta položili su venac na spomenik Zoranu Radmiloviću.

foto: Printskrin

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...