(FOTO) HOLIVUD JOJ JE NUDIO SLAVU I BOGATSTVO: Bila je najlepša JUGOSLOVENKA, zbog ljubavi prema SRBINU sve napustila, a u ovoj KUĆI je provela bezbrižne dane!
Foto: Printscreen

SPOKOJNA UZGAJALA CVEĆE

(FOTO) HOLIVUD JOJ JE NUDIO SLAVU I BOGATSTVO: Bila je najlepša JUGOSLOVENKA, zbog ljubavi prema SRBINU sve napustila, a u ovoj KUĆI je provela bezbrižne dane!

Pop kultura -

Italina Ida Kravanja rođena je 1907. godine u Divači kod Trsta. Nakon što se njen otac Jožef Kravanja zaposlio kao železničar u Ljubljani, ona se po izbijanju Prvog svetskog rata sa porodicom doseljava u Sloveniju. Nakon završene osnovne škole i gimnazije, Italina Kravanja dobija posao u banci, ali već tada počinje da mašta o glumačkoj karijeri. Njena bezbrižna mladost je prekinuta 1926. godine kada joj je umro otac.

Ita je ostala da živi sa majkom Marijom i sestrom Danicom, izdržavajući se tako što je njena majka studentima izdavala sobe. Godine 1926. izabrana je za Mis Jugoslavije, a posle toga učestvuje i na izboru za Mis Evrope.

foto: Printscreen

Nakon potpisivanja trogodišnjeg ugovora sa producentskom kućom Ostermajer film seli se u Berlin a 1927. počinje njena glumačka karijera: prvi film u kom je glumila bio je „Dvoje ispod nebeskog svoda“ Johanesa Gutera i Ernsta Volfa iz 1927. „gde pored lepote iskazuje i znatan glumački dar“.

Na vrhuncu slave, 1931. se zaljubljuje u srpskog inžinjera Miodraga Đorđevića, udaje se za njega, menja veru a posle selidbe za Beograd čak i ime-u Tamara Đorđević. Nudili su joj Holivud, a ona ga je zbog ljubavi odbila i ostala verna Jugoslaviji.

Šezdesetih godina 20. veka Ita Rina, kasnije Tamara i njen suprug Miodrag Đorđević su sagradili kuću u Budvi. Ona je veći deo vremena provodila uzgajajući cveće i vodeći računa o tada već bolesnom suprugu.

Kada se dogodio zemljotres u Crnoj Gori, dobila je asmatični napad koji je bio koban po nju. Umrla je u Budvi 1979. godine, a sahranjena na Novom groblju u Beogradu.

foto: Printscreen

Jednom prilikom, prisećajući se svojih filmskih početaka i činjenice da je pobegla od kuće i obmanula svoju majku, ova nezaboravna slovenska filmska heroina je rekla:

„Svetlili su me reflektorima. Kamere su počele da zuje. Svuda oko mene bili su kablovi. Neki potpuni stranci piljili su u mene, došaptavajući se među sobom. Govorili su mi da vrištim, da se smejem, mašem i plačem. Mislim da sam najprirodnije izgledala u scenama u kojima sam plakala. Bilo je dovoljno samo da se prisetim koliko sam daleko od kuće i kako sam obmanula majku.

foto: Printscreen

A u ovoj kući je provela najlepše dane:

(Kurir.rs/Foto Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track