NEOSTVARENA ŽELJA FUDBALSKE LEGENDE Dušan Savić: Najžalije mi je što nisam upoznao Miloša Crnjanskog
Foto: Nebojša Mandić

KURIOZITET

NEOSTVARENA ŽELJA FUDBALSKE LEGENDE Dušan Savić: Najžalije mi je što nisam upoznao Miloša Crnjanskog

Pop kultura -

Dule Savić otkrio da je veliki pisac pratio svaku njegovu utakmicu, pisao o njemu, a pred kraj života želeo je da se sastanu, međutim, bolest ga je u tome sprečila

Jedan od najznačajnijih stvaralaca srpske literature Miloš Crnjanski, pored toga što je bio pisac, malo njih zna, bio je i fudbaler u mladosti, a do kraja života bio je pasionirani ljubitelj Zvezde, a posebno je voleo tada mladog centarfora Duleta Savića.

Velika legenda srpskog fudbala retko govori za medije, ali je nedavno priznao da mu je najžalije što nije uspeo da upozna Crnjanskog i ispričao kako je saznao da slavni književnik prati svaku njegovu utakmicu.

Velika čast

- Bilo je to krajem 1975, kada mi je prijatelj, nažalost preminuli, Milosav Buca Mirković, esejista, novinar, književni i pozorišni kritičar, rekao da dođem u „Srpsku kafanu“ - tamo smo stalno odlazili jer je na pauzama često bio u Ateljeu 212 - jer ima nešto važno da mi kaže - govorio je Savić u emisiji „Iskreno sa Aleksandrom Simić“.

- Tad me je pitao da li znam ko mene strašno voli i poštuje, kaže Miloš Crnjanski. Da nije Buca bio u pitanju, ne bih verovao. Tada mi je rekao da ga je Crnjanski zamolio da nas upozna, ali već tada nije bio dobro sa zdravljem. Naravno da sam pristao. U tom trenutku nisam imao svest o dimenziji toga što je izgovorio. Ja sam bio klinac, imao sam dvadesetak godina, već sam bio reprezentativac i prvi strelac Jugoslavije, kao i centafor Crvene zvezde. Međutim, mi smo otišli na pripreme i kada sam se vratio, Crnjanski se već razboleo i nikako nismo mogli da se usaglasimo. Kasnije je i umro. Žao mi je i dan-danas što do tog susreta nije došlo - rekao je legenda fudbala.

Ljubav prema fudbalu

U knjizi „Miloš Crnjanski - fudbaler i sportista“, Boško Stanišić citira Crnjanskoj kako piše o Duletu Saviću: „Bio je lepo građen, lepog izgleda i vaspitan.“ Pisac je do kraja života pratio fudbal i Savićevu igru, a kada više nije mogao na utakmice, pratio ga je u štampi, na televiziji i radiju.

- Velika je čast kada neko kao što je Miloš Crnjanski piše na taj način o vama. Što sam stariji, sve mi je više žao što nije doživeo da se upoznamo jer sve više shvatam važnost simpatije nekoga kao što je on - kaže Savić i dodaje:

- Kasnije mi je Buca otkrio da se nalazio sa Crnjanskim kod Čubure i ponedeljkom prvo što bi upitao bilo je da li je uzeo Sport, kako je igrao Savić i koju ocenu je dobio. Mislim da je taj odnos prema meni bio zasnovan na tome što je Crnjanski bio centafor u mladosti, a proveo je i ogroman deo života u Engleskoj. Voleo je strašno fudbal i bio zvezdaš. Želeo je da bude dobar centafor, a onda je verovatno u meni prepoznao srpsku varijantu engleskog centafora, kakav je on želeo da bude. Buca mi je posle i potvrdio da je baš iz tog korena izašla ta simpatija prema mojoj igri. Velika je to čast - zaključio je Dule Savić.

foto: Marina Lopičić

Pisao Andriću

FUDBAL ME JE SPASAO I OSLOBODIO

Miloš Crnjanski se, pored fudbala, bavio i boksom, a bio je jedno vreme i profesor fizičkog i gimnastike u pančevačkoj gimnaziji.

On je jednom prilikom rekao da je ga je sport spasao.

- Uživam u tome što sam stvorio našoj književnosti, gde nije lako stvoriti nešto. Tolike su njene žrtve bili ljudi koji su možda bili isto tako talentovani, možda i mnogo više, ali su propali! Mene je, izgledaće vam smešno, spasao sport - rekao je pisac.

U teškim trenucima, pišući Andriću, Crnjanski tvrdi da je fudbal ono što ga održava: „zrak, veseli mladići, zelena trava, igra i pobeda oslobodili su me...

Kurir / Priredila Mona Cukić

Foto: Nebojša Mandić, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja