Najnovije vesti

PRVI OSLIKANI FILM STIŽE U SRPSKE BIOSKOPE: Život i smrt Van Goga kroz njegove slike
Foto: Printscreen

NAPOKON

PRVI OSLIKANI FILM STIŽE U SRPSKE BIOSKOPE: Život i smrt Van Goga kroz njegove slike

Pop kultura

„S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga“, prvi u potpunosti oslikani film u istoriji kinematografije, stiže u srpske bioskope danas, a 23. i 24. decembra biće specijalne projekcije u Domu omladine Beograd.

Film govori o brilijantnom i problematičnom holandskom slikaru iz 19. veka, a kompletan film je u potpunosti oslikan u skladu sa slikama i stilom Van Goga. Ovaj revolucionarni tehnički i umetnički posao trajao je šest godina.


Istorijski poduhvat


U projektu je učestvovalo 125 vrhunskih umetnika iz celog sveta, koji su živeli i radili u Gdanjsku, Vroclavu i Atini, a među njima su Vladimir Vinkić i Biserka Petrović, koji će sa publikom razgovarati nakon projekcija u Domu omladine. Ukupno je naslikano 65.000 frejmova od kojih je sačinjen film.


Ovaj projekat predstavlja istorijski poduhvat koji je spojio umetnost slikarstva i filma, zbog čega ne čudi što je privukao pažnju širom sveta. Život i kontroverzna smrt Vinsenta van Goga ispričani su preko njegovih slika i likova na njima. Intriga se otkriva u intervjuima s likovima koji su bili najbliži Van Gogu i dramatičnom rekonstrukcijom događaja koji su doveli do njegove smrti. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vinsent slikao.

foto: Printscreen


Rasvetljava intrige


Animirajući likove, enterijere i eksterijere koji postoje na slikama Vinsenta van Goga i pretvarajući ih u biografsku animaciju i filmski triler, rediteljski par Dorota Kobijela i Hju Velčman razvili su priču koja rasvetljava nejasne okolnosti smrti slikara.


Kurir / Priredila M. Cukić

 

Foto: Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...