ČKALJA ME IZBACIO IZ BOLJEG ŽIVOTA: Božidar Bole Stošić otkriva najveću tajnu svoje karijere
Foto: Privatna Arhiva, Damir Dervišagić

INTERVJU

ČKALJA ME IZBACIO IZ BOLJEG ŽIVOTA: Božidar Bole Stošić otkriva najveću tajnu svoje karijere

Pop kultura -

Božidar Bole Stošić (80) karijeru dugu više od pola veka počeo je kao Bole iz bureta u dečjoj emisiji „Hiljadu zašto“, a danas s istim žarom kao nekada igra na sceni u mjuziklu „Fantom iz opere“.

U razgovoru za Kurir, glumac otkriva zašto jedino nije igrao u seriji „Bolji život“ a miljenik je pisca Siniše Pavića i kako danas gleda na politiku i predstojeće izbore u Beogradu.

Gost ste na proslavi produkcije „Favi“, koja slavi 25 godina rada, a napravila je neke uspešne komade i izvan pozorišta. Kakva je bila vaša saradnja s Batom Karadžićem?

- Radio sam samo jednu predstavu s Batom, reč je o „Francuskoj snaji“. Obišli smo Evropu i Srbiju. Veliki sam fan njegovog komada „Pevaj, brate“, koji sam gledao sedam puta. Nije to nikakva estrada, već ozbiljan pozorišni komad.

Kritika ne gleda blagonaklono na tzv. tezga predstave.

- Samo je važan pristup. U poslednje vreme imamo primer lošeg rada na tekstu čak i na sceni jednog Narodnog pozorišta. Nema razlika između veliki i male produkcije, već samo u ozbiljnom pristupu poslu. „Favi“ ima dobre predstave i zato je opstao tolike godine. Za lošu predstavu niko neće da kupi kartu.

Kojim iskušenjima glumac mora da odoli?

- Najveći problem za glumca je da nađe posao. U moje vreme kažnjen sam sa pet posto od plate zato što sam zakasnio dva i po minuta na probu predstave „Tom Sojer“. Bilo je više strpljenja, a teme su postale teške. Reditelji su počeli da uprošćavaju sve čega se dotaknu, a jedino nije mladi Milan Nešković. On sjajno čita velikog Acu Popovića u „Beloj kafi“ i „Mrešćenju šarana“.

Miljenik ste pisca Siniše Pavića, a jedino niste igrali u „Boljem životu“?

- U „Boljem životu“ me nije bilo jer sam morao da imam direktne scene s Miodragom Petrovićem Čkaljom. On je imao kod sebe spisak od osam glumaca s kojima nije želeo da radi. Na njemu je bilo i moje ime. Nisam želeo da dođem na snimanje a da me on izbaci. Znao sam da me to čeka.

foto: Printscreen

Zašto ste se posvađali?

- Posvađali smo se na savetu Beogradskog dramskog pozorišta. On je meni bio vrlo drag, ali nesrećan čovek. Nije mogao da izađe na ulicu jer je bio vrlo popularan. Gledali su svi u njemu Čkalju s malih ekrana.

Da li ste se pomirili?

- Nismo imali kontakt.

Igrali ste u drugim Pavićevim serijama?

- Aleksandar Đorđević mi je oprostio što me nema u „Boljem životu“.

Šta očekujete od gradskih izbora i kakav ishod bi vas radovao?

- Bolji se nije pojavio, a ovi što hoće mnogo ne valjaju. Moram da priznam da mi je slogan: „Ovi da siđu, a oni što su bili da se ne vrate“.

Pozorišni skener

TERAZIJE SU NAJBOLJE

Koje je najbolje pozorište u Beogradu?

- Pozorište na Terazijama vrlo vodi računa u o svom repertoaru. Igram s velikim uživanje u „Fantomu“. To pozorište je trenutno najbolje u Beogradu. Nema problem s publikom.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Damir Dervišagić, Privatna arhiva, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko to tamo peva 37 godina kasnije: Ko je srećan, ko je tužan, a ko se na put sprema?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track