TUGA DO NEBA: Nebojša Glogovac u svojoj poslednjoj TV ulozi!
Foto: Promo

Nemanjići

TUGA DO NEBA: Nebojša Glogovac u svojoj poslednjoj TV ulozi!

Pop kultura -

Večeras počinje emitovanje epizoda u kojima Nebojša igra Vukana. Rečenica kojom se oprašta od brata Stefana, koga tumači njegov kum Vojin Ćetković, mnoge je potresla

Nebojša Glogovac odigrao je jednu od poslednjih uloga u seriji „Nemanjići - Rađanje kraljevine“, a njegov lik Vukana, sina Stefana Nemanje i brata Stefana Prvovenčanog i Svetog Save, prvi put ćemo videti večeras.

Glogovac tumači Vukana, koji je bio zetski kralj i veliki župan Raške, kome otac nije dodelio presto iako je bio najstariji sin. Njegov sukob s bratom, koji se završio građanskim ratom, čini od Vukana tragični dramski lik.

U četvrtoj epizodi, pod nazivom „Otac zove“, koja se zbog izbora u nedelju emitovala večeras u 20.05 na prvom programu RTS, prvi put se pojavljuje Vukan, a u fokusu radnje je dolazak princeze Evdokije i njeno venčanje sa Stefanom, koji traži zaštitu od Vizantije, od svog budućeg tasta Aleksija.

foto: Promo

Potresne komentare izazvala je scena koja će se dogoditi u jednoj od narednih epizoda, kada se Vukan na konju oprašta od brata Stefana Prvovenčanog, koga tumači Glogovčev kum Vojin Ćetković, rečima „Zbogom, brate moj“, što je prikazano u jednom od trejlera za seriju.

Vukanovu suprugu igra glumica Jelena Đukić, koja se u razgovoru za Kurir prisetila saradnje s Glogovcem.

- Nebojša je bio pravi profesionalac, ali i dobar čovek. Bolju saradnju u životu nisam imala. Taj zajednički rad pamtim kao dar s neba. Nesebično je sa mnom delio svoj dar. Nešto specifično i posebno je bilo u tom čoveku. Radovao se ovoj ulozi i to se videlo po njegovom odnosu u radu. Na snimanja je uvek dolazio spreman i nikada mu ništa nije bilo teško. Baš smo se lepo družili. Biće jako teško gledati te scene - rekla je Jelena.

Nakon „Nemanjića“, Nebojša Glogovac je snimio i filmove „Zaspanka za vojnike“ i „Južni vetar“, čije se premijere očekuju do kraja godine.

foto: Promo

Ko je bio Vukan u istoriji

NE ZNA SE KAKO JE UMRO

Vukan Nemanjić je bio kralj Zete i veliki župan Raške. Bio je prvorođeni sin Stefana Nemanje, ali je lišen raškog prestola.

Kada se Nemanja povukao s vlasti, krunu je predao Stefanu, koji postaje veliki župan Raške, a Vukanu je ostavio na upravu Duklju, Travuniju, Hvosno i Toplicu. Vukan se ubrzo proglasio za kralja Zete. Nakon očeve smrti dolazi do sve otvorenije borbe za presto između braće. Početkom 1202. godine Vukan preuzima vlast u Raškoj, a Stefan beži na područje Bugarske. Oko 1205. godine Stefan preuzima vlast nad Raškom. Stefan tada piše Savi da dođe u Rašku i donese Nemanjine mošti. Crkvena verzija glasi da su se Stefan i Vukan nad moštima mrtvog oca izmirili. No, izgleda da je organizovanom dočeku prisustvovao samo Stefan, ali ne i Vukan, kome se ubrzo gubi svaki trag, a nije nemoguće i da je uklonjen.

Kurir / Mona Cukić

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja