JELENA GAVRILOVIĆ OTERANA IZ NEMANJIĆA: Stefan je odabrao krunu, a ne ljubav
Foto: Promo

Zapažena

JELENA GAVRILOVIĆ OTERANA IZ NEMANJIĆA: Stefan je odabrao krunu, a ne ljubav

Pop kultura -

Istoričari imaju različita mišljenja o Evdokiji. Mnogi misle da ga je varala, a ja smatram da mu više nije politički odgovarala. On nije voleo nijednu svoju ženu, kaže glumica

Glumica Jelena Gavrilović sinoć je u spavaćici i bosa ponosno napustila seriju „Nemanjići - Rađanje kraljevine“, u kojoj je igrala Evdokiju Anđel, prvu suprugu srpskog vladara Stefana Prvovenčanog.

Uloga intrigantne i nesrećne vizantijske princeze o kojoj se malo zna, majke Stefana Radoslava, Stefana Vladislava i Komnene, za nju je, kaže, predstavljala veliku čast i odgovornost.

Susret sa Svetim Savom

- U Srbiji nemaš priliku da radiš ništa slično kao što su „Nemanjići“. Ulogu Evdokije sam dobila bez kastinga i na poziv reditelja Marka Marinkovića, koji je imao je poverenja u mene. Žene nisu zastupljene u našoj istoriji, a ona je učvrstila odnose Srbije s Vizantijom. Stigla je na dvor sa samo 12 godina. Ostavila je sjaj Vizantije u jednom skromnom domu - kaže Jelena i dodaje:

- Ona je bila vrlo obrazovana za tadašnje vreme i spremna da bude žena vladara. Doživela sam je kao neko dete koje nikad nije odraslo. Uz srpskog vladara kao što je bio Stefan, koji je želeo da bude mudar, bila je nesvakidašnja žena, a mnogi misle da je nije voleo. Različita su tumačenja istoričara. Mnogi misle da ga je varala, a ja smatram da mu više nije politički odgovarala. Teško je oterati majku troje dece. Stefan je odabrao da dobije krunu koja mu je stigla od pape. Nije voleo nijednu svoju ženu, već usvojenu sestru Rašku.

foto: Promo

Jelena se temeljno pripremala za snimanje, pa je pronašla da se kasnije Evdokija sastajala s bivšim deverom Svetim Savom.

- Evdokija je ostala sama. Imala je kasnije dva braka, a bila je Marija Antoaneta onog vremena. Jaka žena se, izgleda, ni u jednom vremenu ne snalazi dobro - naglašava glumica i dodaje da se Evdokija do smrti nije odrekla svoje pravoslavne vere.

Jelenu trenutno gledamo i u hit seriji „Istine i laži“, koju snima šest dana u nedelji.

- Tatjana koju igram je negativac, a ja je nisam tako doživela. Pokušala sam da je opravdam. Njeno zlo dolazi iz kompleksa i onog lošeg što joj se dešavalo u detinjstvu - iskrena je Gavrilovićeva.

foto: Nebojša Mandić

Priželjkuje pozorište

Glumica naglašava da, kad radi, veruje reditelju, a da je za uspeh „Istina i laži“, koje se emituju na Prvoj, najzaslužniji dobar kasting.

- Ljudi koji me sreću na ulici ne veruju da sam potpuno drugačija od Tatjane. Deca mi šalju poruke da znaju da nisam zla. Slatko mi je što su se vezali za negativca - poručuje Jelena. Trenutno igra u tri serije.

- Nemam nikakve planove. Volela bih da se nastavi snimanje „Istina i laži“ i da stigne neka lepa pozorišna uloga - zaključuje jedna od najlepših srpskih glumica.

Uloga u „Ubicama“

Srećna sam što sam igrala s Glogovcem

Jelena Gavrilović ima zapaženu epizodu u seriji „Ubice mog oca“, čiji je veliki fan:

- „Ubice“ su donele nešto novo na naše televizije i u režiji i glumi. Srećna sam što igram advokata Nebojše Glogovca. Nisam sigurna hoće li me biti u nastavku. Nadam se da će mi doneti neke veće uloge.

foto: Promo

Oživela i rok heroinu

Slađana me je izabrala

Gavrilovićeva može da se pohvali da je igrala neobične žene, a posebno joj je draga rola pevačice Slađane Milošević u seriji „Crnobeli svet“:

- Slađana je mene izabrala za tu ulogu. Nas dve na prvi pogled fizički ne ličimo. Vodili smo duge telefonske razgovore. Pričala mi je kako se tada živelo. Paralelno sam radila i „Sinđeliće“ i sećam se da sam uveče radila u Beogradu, a noću putovala u Zagrebu da bismo radili.

Ljubomir Radanov - Foto: Promo; Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja