ČAROBNJAK IZ OZA, BETMEN, SIMPSONOVI: 10 legendarnih ostvarenja i GLUMACA koje ste  nekad PREZIRALI, a danas ih obožavate! NEVEROVATNO!
Foto: Profimedia

kako se sve menja

ČAROBNJAK IZ OZA, BETMEN, SIMPSONOVI: 10 legendarnih ostvarenja i GLUMACA koje ste nekad PREZIRALI, a danas ih obožavate! NEVEROVATNO!

Pop kultura -

U današnje vreme, neverovatno zvuči činjenica da je na prvi pogled film "Borilački klub" bio toliko ispljuvan, da je bilo pitanje hoće li se ikada i igde više prikazati. S druge strane, kritike na konto "Istrebljivača" bile su očajne pa je na blagajnama apsolutno propao! Veliki je broj primera, a mi smo izdvojili deset najupečatljivijih slučajeva, zbog kojih ćete danima misliti samo jedno - kako je to moguće?!

Čarobnjak iz Oza

Makar živeli pod kamenom, pesmu "Negde iznad duge" iz ovog holivudskog klasika prepoznajete s prvim taktom. Ali kada se pojavila, neke od prvih kritika bile su: "Nikako da krene. Preteško. Izbacite tu pesmu. Niko ne želi ga gleda Džudi Garland kako peva."

Ova pesma je, inače, dobila Oskara, maltene je ušla u istoriju i vremenom se pretvorila u jednu od najprepoznatljivijih pesama iz filma svih vremena. A da su se izvršni producenti pitali, nikada se u filmu nije trebalo ni da bude!

Simpsonovi

Nekada su u SAD uplašeni roditelji i bogobojazni imali ogroman uticaj. Imaju ga i dalje, ali ne u tolikoj meri. Svojevremeno, bio je usmeren prema crtanoj seriji "Simpsonovi", zbog "buntovnika Barta Simpsona koji uvek uspeva da se izvuče iz nevolje, uprkos groznom ponašanju".

U raspravu se bio uključio i tadašnji predsednik države Džordž Buš Senior.

"Nastavićemo da pokušavamo da ojačamo našu porodicu i učinimo ih više nalik na Valtonove, a manje na Simpsonove", izjavio je on 1992. godine.

Psiho

Nekadašnji kritičari bili su izuzetno hrabri ljudi. Mora da je tako, jer danas ne postoji osoba koja bi se osmelila dovoljno da na crnu listu stavi Hičkokovog "Psiha".

"Staromodna melodrama", "mislim da je film refleksija najneprijatnijeg uma, zlobnog, podmuklog, sadističkog i malog uma", "još jadnije od najjadnijeg 'pip šoua' koji sam gledao", "Psiho je bolestan", "novi filmovi Alfreda Hičkoka su za uživanje, ali 'Psiho' je izuzetak".

Ovo su samo neke od izuzetno negativnih kritika tada šokiranih kritičara, koji nisu prepoznali da su upravo pogledali istinski klasik.

Betmen

Fanovi su, kao i danas, uvek znali kako da ljudima koji odlučuju "dostave svoje mišljenje na adresu". To je vremenom samo postalo jednostavnije, s pojavljivanjem društvenih mreža. Bez obzira na to da li se radi o Benu Afleku, Džordžu Kluniju ili Hitu Ledžeru kao Džokeru, fanovi bi gotovo uvek pronašli način kako da nešto prigovore i požale se na loš odabir.

Da li možete da verujete da jeMajkl Kiton krajem osamdesetih, kada je objavljeno da će biti novi Betmen, Varner Bros primio preko 50 hiljada pisama pritužbi, jer su mnogi smatrali da jedan glumac tada poznat po ulogama u komedijama, jednostavno nije dovoljno zastrašujuć za ovu ulogu?

Kritike i rezultati na bioskopskim blagajnama pokazali su da fanovi u tom slučaju baš nisu imali pojma o čemu pričaju...

Stvor

Danas, ovaj film Džona Karpentera smatra se jednim od najboljih SF horora svih vremena. Možda fotografija nije "u korak s današnjicom", ali vizuelni nedostaci svakako su nadomešteni odličnom atmosferom i specijalnim efektima koji su pokazali svu veštinu Stena Vinstona i Roba Botina.

Međutim, kritičari su bili odlučni u ideji da pokopaju ovaj film, koji je izašao 1982. godina malo posle Spilbergovog "E. T. vanzemaljca". Tačnije, pokojni Rodžer Ebert dao mu je jednu od retkih pozitivnih kritika.

Veliki Lebovski

Fanovi ga obožavaju, ljubitelji smatraju da je film dobar, ali nekada, kritičari uopšte nisu bili oduševljeni. Pa ni dirnuti. Pisalo su da čak ni izvrsni Bridžis ne može da izvuče loše napisane likove, kao ni nezadovoljavajuće zaplete.

Sumanja se da je problem "čučao" u tome što su pre par godina od "Velikog Lebovskog" braća Koen pustila "Farga", koji je još u svoje vreme bio proglašen za jednog od najboljih filmova devedesetih.

Sajnfeld

Leri Dejvid i Džeri Sajnfeld uz pomoć ovog hit ostvarenja zaradili su toliko da više do kraja života nisu morali ni prstom da pomaknu. Ali po pojavljivanju serije, NBC nije bio siguran da je "Sajnfeld" hit. Smatrali su scenario slabim, kao i glumce... Verovali su da publika neće nastaviti da gleda "Sajnfild" posle prve epizode.

Zvezdane staze

Serija manje više, ali doktora Spoka? Niko i nikako navodno ne bi gledao. On je kritičarima predstavljao najveći problem. Bio je posmatran kao đavo, jer je imao obrve kakve je imao i šiljate uši... oličenje Sotone, pričalo se. Kada je usledila promocija, marketinški tim je malo zagladio Spoka, kako bi ublažio njegov izgled.

Čuvari galaksije

Marvelovi "Čuvari galaksije" u teoriji deluju kao izuzetno loša ideja, jer zapravo je vrlo teško poverovati da bi film s naoružanim rakunom i živim stablom mogao ispasti kao bilo što drugo osim - neizdrživog cirkusa. Nakon što se pojavila informacija da Vidon namerava da uprizoriti ovaj strip, naslovi nisu mogli biti negativniji pa je bilo teško pronaći nekog ko veruje u ovaj projekt. Predviđali su mu propast i smatrali da je Marvel otišao predaleko.

Isijavanje

Kultni horor film danas je i više nego običan film. Toliko višđe da na konto Kjubrikovog "Isijavanja" postoje filmovi! Međutim, kad se pojavio, mnogi nisu bili oduševljeni. King, prema čijoj je knjizi i nastao, nikada da nije stvarno prihvatio, a istog su mišljenja bili i kritičari.

Rodžer Ebert prvo ga je gadno isprozivao. Tek kasnije je ipak promenio mišljenje, ali tada je Varajeti već pisao da je film u potpunosti uništio sve što je valjalo u knjizi... Uz sve to, prozivke su pale i na Šeli Duval, koja je tumačila simpatičan i topao lik supruge i pretvorila ga u "polu-retardiranu histeričnu ženu". Duval je, pak, nominovana za Zlatnu malinu, a za istu je nagradu nominovan i Kjubrik, ali kao najgori redatelj.

Vreme je pokazalo ko je tu i koliko pogrešio.

(Kurir.rs / Index.hr/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track