VRANJANCI NAPRAVILI PREDSTAVU O NOVOJ PLANETI: Reditelj našao inspiraciju u jednom ubistvu!
Foto: Promo

HIT PRIČA

VRANJANCI NAPRAVILI PREDSTAVU O NOVOJ PLANETI: Reditelj našao inspiraciju u jednom ubistvu!

Pop kultura -

Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja gostuje sutra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta s predstavom „Kepler 452-b“ u režiji Juga Đorđevića.

Drama mlade Tijane Grumić uvrštena je u zvaničnu selekciju 63. Sterijinog pozorja, a prvenac mladog reditelja premijerno je izveden na sceni Doma vojske u Vranju pre mesec dana. Reč je o intimnoj drami koja se tiče odnosa u porodici, ali i u kosmosu.

„Kepler 452b“ je ime planete za koju se veruje da je na njoj moguć život. U porodici su tri generacije, govori se o smrti i kako ona utiče na međuljudske odnose.

„Četiri glumca su na sceni, u predstavi nema glavnih uloga, ovo je predstava o običnim ljudima svako od njih iz svoje vizure igra glavnu ulogu, svako je glavni lik za sebe“, napominje reditelj.

Zanimljivo je da je muziku za komad uradila Jugova sestra bliznakinja Julija Đorđević koja je završila Muzičku akademiju u Skoplju.

Komad je prema Jugovim rečima namenski pisan za vranjsko pozorište.

“Bili smo inspirisani jednim člankom o smrti, o tome šta je zapravo smrt iz neke filozofske i etičke perspektive i kako je zapravo mi tretiramo."

Tijana Grumić je bila na festivalu “Joakim Vujić” gde je učestvovalo i vranjsko pozorište. Tu su se sklopile kockice i komad koji smo hteli da napišemo je našao put do Vranja”, kaže reditelj.

foto: Promo

Na sceni u predstavi su glumci Radmila Đorđević, Bojan Jovanović, Nenad Nedeljković i Jelena Filipović. Za vizuelni identitet zadužena je mlada umetnica iz Beograda Velimirka Damjanović, Jugov dugogodišnji saradnik. Goran Bugarinovski zadužen je za mastering i post- produkciju zvuka.

foto: Promo

U predstavi glumi i Radmila Đorđević, Jugova majka koja je 36 godina na pozorišnoj sceni.

“Prve probe su mi bile jako neobične, jer je trebalo ispred praga ostaviti odnos majka-sin, ali kako dani odmiču shvatam da je Jug stasao u jednog zrelog mladog čoveka I da polako kreće da ostvaruje svoj dečački san" da se bavi pozorišnom režijom, kaže Radmila.

Jug je režiju završio na FDU u Beogradu, radio je u pozorištu Dadov dve omladinske predstave, bio je asistent režije u mnogim profesionalnim pozorištima.

T. Stamenković / foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track