DRAGAN BJELOGRLIĆ SNIMA SVOJE NEMANJIĆE: Glumac ne odustaje od srpske istorije
Foto: Dragana U

SAZNAJEMO

DRAGAN BJELOGRLIĆ SNIMA SVOJE NEMANJIĆE: Glumac ne odustaje od srpske istorije

Pop kultura -

Dragan Bjelogrlić i njegov „Kobra film“ biće producenti dokumentarne igrane forme koju će režirati Marko Savić. Projekat je dobio šest miliona dinara na konkursu Filmskog centra Srbije

Dragan Bjelogrlić snimaće film o dinastiji Nemanjić, saznaje Kurir.

Proslavljeni glumac i reditelj odlučio je da priču vladarima Srbije između 12. i 14. veka, od Stefana Nemanje i Svetog Save kao utemeljivača srpske države i crkve do despota Stefana Lazarevića, ispriča kroz dokumentarno-igranu formu. Bjela neće film režirati, već će iza projekta stati njegova firma „Kobra film“ kao producent.

Za projekat „Nemanjići“ šest miliona dinara je na konkursu Filmskog centra Srbije dobio Marko Savić, a realizacija bi trebalo da počne do kraja godine.

foto: Promo

Još pre četiri godine Bjelogrlić je najavio da ima želju da radi seriju za RTS, ali do dogovora s menadžmentom nikad nije došlo. On je tada odustao od Nemanjića zbog izuzetno malog budžeta, a snimao je „Senke nad Balkanom“. Priča će sada biti napravljena, a film prikazan na mnogim svetskim i domaćim festivalima.

- Kod Nemanjića postoji veliki problem jer je to veoma opasna tema. Nisam načisto s tim o čemu treba da bude ta priča. I koja poruka treba da bude prenesena. Svi Nemanjići su sveci. Dobro je poznato šta u našem narodu znači Sveti Sava, odnosno princ Rastko Nemanjić. Mnogo je tu idolopoklonstva, stereotipa. To je mnogo obimna tema i mora sve ozbiljno da se uradi - objasnio je Bjelogrlić tada na Filmskim susretima u Nišu.

„Nemanjiće“ će, umesto Bjele, kao temu obraditi Savić, a reditelja i glumca čeka snimanje druge sezone „Senki nad Balkanom“.

LJUBOMIR RADANOV

foto: Shutterstock

U pripremi serija

POSLE „FUDBALERA“ DOLAZE „KOŠARKAŠI“

Pored „Senki“, Bjelogrlić priprema seriju radnog naslova „Žigosani u reketu“. Junaci priče biće bivše legende ovog sporta koje nakon završetka karijere otvaraju novi klub.

Serija će imati šezdesetak epizoda u trajanju od pola sata. Saradnik u timu biće Antonio Gabelić, koji je između ostalog učestvovao u pisanju scenarija za „Bitange i princeze“. Režija će biti poverena mladim autorima, a nakon fudbala, nova tema je košarka. Program će biti namenjen mlađoj publici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track