DUŠAN SILNI BIO VISOK 2,14 METARA: Zastrašujuć izgled cara Srba, Grka i Bugara
Foto: PrintScreen

Nemanjići

DUŠAN SILNI BIO VISOK 2,14 METARA: Zastrašujuć izgled cara Srba, Grka i Bugara

Pop kultura -

Ovo je impresivna visina u epohi u kojoj je prosečni rast muškarca bio oko 165 cm, a i njegova garda je takođe morala biti tolika

U toku su pripreme za drugu sezonu serije „Nemanjići: Rađanje kraljevine“, a priča će biti okrenuta Stefanu Dušanu, u istoriji poznatijem kao Dušan Silni.

Stefan Dušan Nemanjić (oko 1308 - 20. 12. 1355) bio je srpski srednjovekovni kralj i prvi srpski car, odnosno car Srba, Grka i Bugara. Bio je sin srpskog kralja Stefana Dečanskog, kojeg je uz pomoć vlastele zbacio sa vlasti.

Ono što je manje poznato jeste da je Silni i po izgledu bio silni - najveći. Naime, car Dušan je bio visok čak 214 centimetara! To je impresivna visina u epohi u kojoj se prosečni rast odraslog muškarca kretao oko 165 cm.

foto: PrintScreen

Koliko je bio visok Dušan, otkriveno je tek u 20. veku.

SPC je 1991. formirala komisiju da se, između ostalog, i to utvrdi. U Crkvi Svetog Marka u Beogradu, gde počivaju njegovi zemni ostaci, komisija koju je predvodio vladika Atanasije Jeftić obavila je merenja i potvrđena je pomenuta visina. Zanimljivo je i da njegov pehar iz kog je pio vino, a koji se još čuva u Hilandaru, može da stane više od dva litra.

I njegova garda je morala da bude iste visine. Dušan ju je formirao od ljudi iz cele Evrope. Stotinu i jedan čovek, a svi dvometraši. Pored veština koje su morale biti impresivne, uslov je bio i da budu dva metra ili još viši. Priča se da je samo jedan gardista smeo da bude viši od njega, a to je bio barjaktar, Šveđanin. Koliko je on bio visok i snažan, može samo da se pretpostavi, ako se uzme u obzir da barjak postoji u manastiru Hilandar i težak je oko 40 kg. Kome će pripasti uloga Silnog još se spekuliše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track