NOVA ODISEJA: Remek-delo Stenlija Kjubrika ponovo u bioskopima! Svemirska avantura u NOVOM RUHU!
Foto: Profimedia

RESTAURIRANO

NOVA ODISEJA: Remek-delo Stenlija Kjubrika ponovo u bioskopima! Svemirska avantura u NOVOM RUHU!

Pop kultura -

Možda najlegendarniji film svih vremena ponovno dolazi u bioskope. Pre pedeset godina jedan film promenio je istoriju i ostao urezan u svest svih filmofila. Ove godine nam se taj film, '2001.: Odiseja u svemiru', vraća u bioskopske dvorane.

foto: Profimedia

Sada već 'davne' 1968. izašao je film '2001.: Odiseja u svemiru', redatelja Stenlija Kjubrika. Redatelj je film i producirao, a napisao je i scenario po uputstvima slavnog Artura Č. Klarka.

foto: Profimedia

Te godine film nije imao dobar prijem ni kod kritičara, a ni kod publike. Međutim, s vremenom je njegova reputacija iz 'lošeg' prerasla u onu kao jednog od hvaljenijih filmova prošlog veka. I dok smo mogli na ovaj ili onaj način od tada pa do danas da ga pratimo, kako po raznim televizijskim programima, tako i na pokojem festivalu, ove godine studio vraća 'Odiseju' u bioskope.

foto: Profimedia

No, pre dolaska u bioskope, film je valjalo obraditi kako bi bio pogodan za prikazivanje na današnjim projektorima i platnima. Sve vodi epski reditelj Kristofer Nolan, koji je stvorio novi 70mm otisak, po prvi put otkako je film nastao.

foto: Profimedia

Korišćeni su originalni negativi, kao i prava fotohemijska filmska metoda, što je i tipično za Nolana. Tako nema digitalnog doterivanja, remasteriranja, a ponajmanje nema 'popravljanja' filma.

'Novi' film imaće premijeru na festivalu u Kanu ove godine.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track