NOVA PREDSTAVA FILIPA GAJIĆA: Sveta Ksenija je na sebe uzela najteži hrišćanski podvig!
Foto: Dragan Kadić

premijera "Snovi Ksenije Petrogradske"

NOVA PREDSTAVA FILIPA GAJIĆA: Sveta Ksenija je na sebe uzela najteži hrišćanski podvig!

Pop kultura -

Premijera predstave "Snovi Ksenije Petrogradske" biće održana večeras u Dorćolskom narodnom pozorištu, a sutra je prva repriza. Režiju potpisuje osnivač teatra, glumac Filip Gajić.

"Ovo je priča o ženi koja je uzela na sebe najteži hrišćanski podvig - bezumlje. Kad joj je umro muž koga je mnogo volela, ona je tvrdila da je on živ - a da je ona, Ksenija, umrla. Obukla je njegovo odelo i prezrela materijalni svet. Od tada je činila čuda, lečila ljude, koji su tek kasnije shvatili da ona uopšte nije luda, već da je napravila koncept od sopstvenog života", objasnio je Gajić.

U predstavi o Kseniji Petrogradskoj uloge tumače Miona Marković, Aleksandra Kolarov, Dragan Sekulić, Ivona Momirović, Dina Vučaj i Petar Kuzmanović.

foto: Kurir

Sveta Ksenija (Ksenija Grigorjevna Petrova) novokanonizovana je ruska svetiteljka. Rodila se između 1719. i 1730. godine. Umrla je u Sankt Peterburgu, ali je datum njene smrti ostao nepoznat. Dokumenata o njenom životu nema, ali se prve publikacije narodnih predanja o blaženoj Kseniji pojavljuju 1840-ih godina.

U njima se kaže da je nakon punoletstva Ksenija stupila u brak s pukovnikom Andrejom Fjodorovičem Petrovom, pojcem u Crkvi Svetog Andreja u Sankt Peterburgu. Predanja upravo svedoče o tome da je posle muževljeve iznenadne smrti Ksenija izabrala jurodivost - kako bi okajala neokajane grehe svoga supruga. Svoje imanje je zaveštala Pokrovskoj crkvi i siromašnima.

Lutala je ulicama Sankt Peterburga odevena u suknju i vojnu uniformu pokojnog muža. Odazivala se samo na ime Andrej i govorila da je on živ, a Ksenija mrtva. Posle dugogodišnjeg poštovanja koje je uživala u narodu, blažena Ksenija Petrogradska bila je pribrojana liku svetih na Pomjesnom saboru Ruske pravoslavne crkve 6. februara 1988. godine. Pravoslavna crkva proslavlja je 24. januara po julijanskom, odnosno 6. februara po gregorijanskom kalendaru.

(Kurir.rs / Foto: Dragan Kadić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track