POČINJE FESTIVAL SEDAM VELIČANSTVENIH: Otkrijte nezamislive tajne biznisa i glamuroznog sveta iza kulisa!
Foto: Foto: Festival Sedam veličanstvenih

poslastica za filmofile

POČINJE FESTIVAL SEDAM VELIČANSTVENIH: Otkrijte nezamislive tajne biznisa i glamuroznog sveta iza kulisa!

Pop kultura -

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih", nakon odlaganja početkom godine zbog odluke Sava centra da prekine dugogodišnju saradnju, počinje sutra u Kombank dvorani i trajaće do 14. juna.

Kako su navikli ljubitelji dokumentarca, i ove godine festival će prikazati ostvarenja koja su upravo doživela ili imaju svoje premijere u Evropi, a neki od autora takođe dolaze u Beograd. Pobednik prošlogodišnjeg festivala u Veneciji u kategoriji dokumentaraca o filmu "Princ i dibuk" svečano će otvoriti "Sedam veličanstvenih" večeras u 20 časova.

foto: Printscreen

Direktor festivala Zoran Popović najavljuje ovaj film kao poslasticu za filmofile i ljubitelje modernog dokumentarca. Ova priča nastala u poljsko-nemačkoj koprodukciji govori o glamuroznom svetu filma, o holivudskoj eliti u Italiji u kojoj važnu ulogu igra i neobični princ, čovek kome se dive i u čijem društvu svi uživaju, a koji u sebi nosi nezamislive tajne.

Dan posle svetske premijere na festivalu u Šefildu ekskluzivno dolazi avangardno ostvarenje „San ima svoju kuću“ Skota Barlija. Mladi britanskiautor, koga neki proglašavaju najvećim filmskim autorom milenijumske generacije, na vrlo poseban način objedinjuje dokumentarne snimke, crteže i animaciju, kreira kadrove u čak šezdeset vizuelnih slojeva.

foto: Foto: Promo festival Sedam veličanstvenih

Holandski „Deca učiteljice Kit“, majstorski rad Petre i Petera Latastera i dansko, švedsko, finski „Udaljeni lavež pasa“ mladog Simona Lerenga Vilmonta povezani su pričama o malim velikim junacima. I jedan i drugi bave se svetom dece u svakodnevno nesvakodnevnim situacijama! U Holandiji vrhunski dokumentaristi, diskretno prateći zadivljujuću učiteljicu, stvaraju nezaboravnu lekciju o dostojanstvu, vrednostima i sazrevanju pogledom iz visine dečjih očiju. „Udaljeni lavež pasa“ je dirljiva poetska antiratna priča o malima i nezaštićenima na rubu velikih događaja. Pobednik najvećeg festivala dokumentarnog filma IDFA za prvi dugometražni film.

foto: Promo Festival Sedam veličanstvenih

Posle svoje nordijske premijere, za sve ljubitelje maestralnog modernog

dokumentarca, pred nama je najnoviji rad Virpi Sutari, jedne od najznačajnih evropskih autorki. Nepoetično nazvan „Preduzetnik“, što liči na finsku ironiju i otkačenost, pre svega je poetična priča o ljubavi i bliskosti, ali u surovom svetu biznisa i korporacija.

Kurir.rs / M. C. / Foto: Festival Sedam veličanstvenih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track