BORA ČORBA I NAJDA U STUDIJU: Srpska Druga Troja premijerno na Vidovdan
Foto: Promo

SNIMANJE U TOKU

BORA ČORBA I NAJDA U STUDIJU: Srpska Druga Troja premijerno na Vidovdan

Pop kultura -

Ovih dana je u jagodinskom studiju „Boža“, poznatom i po tome što u njemu poslednjih godina muziku za svoje filmove snima Emir Kusturica, snimljena numera „Druga Troja“ koju su zajednički otpevali frontmen Riblje Čorbe Bora Đorđević i Dejan Najdanović, nekadašnji pevač Smaka a sada vođa sopstvenog benda Deliverance.

Ova duetska numera uređena je kao deo multimedijalnog projekta koji u sebi objedinjuje muzički izraz, vizuelnu umetnost i pisanu reč.

Autor teksta je književnik Dejan Stojiljković i pesma se koncepcijski i stilski oslanja na njegove romane „Duge noći i crne zastave“ i „Olujni bedem“ a biće objavljena na maksi-singlu koji će izaći do kraja godine u izdanju Lagune kao poklon uz knjigu „Dukat za lađara“.

„Pesma je u stvari priča o ratnicima, veteranima i prokletstvu ratovanja, iako u sebi nosi odjek srednjeg veka, viteštva i neprestane borbe za slobodu, ona ima univerzalnu poruku koja se može transponovati u bilo koje vreme i svaki istorijski period. Inspiracija za pesmu došla je od Vilijama Batlera Jejtsa koji je napisao pesmu Nema druge Troje.„, objašnjava Stojiljković. „Čim sam prvi put čuo demo-snimak, shvatio sam da je ovo idealna pesma za Boru, u njegovom je stilu potpuno. Imali smo sreće da nam je izašao u susret i dao pesmi svojim glasom potpuno novu dimenziju.“

foto: Promo

Pored pesme „Druga troja“, Najda i Deliverance snimili su numeru „Oslobodi me“, na muziku britanske gotik-rok grupe The Mission i sa Stojiljkovićevim tekstom, na kojoj gostuje Aca Celtic, pevač grupe Orthodox Celts. „Oslobodi me“ će imati premijeru 28. juna, na Vidovdan, u podne, na talasima Radio Lagune. Pesma će moći da se skine kao besplatan download sa sajta benda na adresi www.najda-deliverance.com. Aca Celtic je takođe snimio i englesku verziju pesme.

„Oslobodi me“ će biti objavljena i kao fizičko izdanje, na CD singlu koji će ići kao poklon za prvih 500 kupaca strip albuma „Duge noći i crne zastave“ u izdanju System Comicsa čiji će ekskluzivni distributer biti Delfi knjižare. Autor omota za singl je naš proslavljeni ilustrator i strip internacionalac Aleksa Gajić.

„Druga Troja“ će svoje premijerno emitovanje imati u toku leta i biće takođe dostupna kao besplatan download. U planu je i snimanje visokobudžetnih spotova za obe numere.

DRUGA TROJA

Na nebu, vetar oblake kida I kuda sada, bez glasa Bez očinjeg vida? Moj dorat daljine kroti U zubima kletvu drobim I ruka zategnut luk steže Niz puteve noćne brodim Dokle mi sećanje seže.

REF:

Ja tražim drugu Troju Ona u meni gori Topla bedra žene Ruka što sakata vene I slava što viteza čeka Na koncu sveta i veka

Ceo život u oku zgasne Kao svetlost u brdima Kao dobro u ljudima Na bitku ratnici kasne I proklinju zemlju što gori Hoće li krvnik oprostiti žrtvi? Svi moji sveci su mrtvi I anđeli što me štite

(Kurir.rs/magazin-restart.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track