PONOVO POKUŠALI DA UKRADU RENOAROVU KUPAČICU: U poseti Narodnom muzeju koji se otvara posle 15 godina! (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

prve impresije

PONOVO POKUŠALI DA UKRADU RENOAROVU KUPAČICU: U poseti Narodnom muzeju koji se otvara posle 15 godina! (FOTO)

Pop kultura -

Blago Narodnog muzeja, koje čuva zbirku od više od 400.000 eksponata, u obnovljenom zdanju na Trgu republike, nakon 15 godina od sutra ponovo će biti dostupno za publiku.

Svečano će ga otvoriti premijerka Srbije Ana Branabić u 21 sat, a prvi posetioci moći će uđu tek od 23 časova. Prva tri dana ulaz će biti besplatan i radiće 24 sata, a od narednog utorka ulazak će se naplaćivati 300 dinara.

foto: Dragana Udovičić

Pre političara i javnih ličnosti renovirano zdanja posetili su najbolji učenici iz cele Srbije i novinari, a jedan od samo 200 ljudi pokušao je da ponovo "ukrade" "Kupačicu". Remek delo Renoara nestalo je 1996. pa pronađena, kao, uostalom, i čitava zbirka strane umetnosti, koja je ubrzo nakon krađe povučena iz Narodnog muzeja. Slika je potpuno restaurirana i izložena prvi put nakon 22 godine. - Nemojte davati loš primer drugima - rekla je kustorskinja, koja je ekipe vodila u destetominutni obilazak.

foto: Dragana Udovičić

Najbolje đake u Srbiji je prvo pozdravila i direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković. - Više od 30 kustora radilo je na postavci sa željom da eksponati među sobom korespondiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo - izjavila je Bojana.

foto: Dragana Udovičić

U holu Narodnog muzeja vredno rade konzervatori, a očekuje ih i besana noć kao pomoć stigla im je ahritekta iz Holandije Jelenom Stefanović i dizajner Igor i Irena Stepančić.

foto: RTS Printscreen

I predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je ponosan što se taj "prozor kulture" otvara nakon 15 godina. - Uložio sam mnogo energije u nešto što su neki zatvorili pre 15 godina. Narodni muzej i u Muzej savremene umetnosti, posle mnogo truda i problema, birokratskih čuda, raznih sutra to otvaramo. Mislim da je taj prozor kulture nešto što ukazuje na drugačiju, uspešniju i bolju budućnost srpskog naroda - naglasio je predsednik Srbije.

foto: Dragana Udovičić

Od ovog zastaje dah: Slika Pisaka vredna 100 miliona evra

Najstariji eksponat u Narodnom muzeju je Vilica hominida- stara je između 300.000 i 500.000 godina, dok su najmlađi radovi nastali sredinom 20. veka. Publika će ponovo moći da vidi najvrednije delo sliku Pabla Pikasa, čije vrednost se procenuje na više od 100 miliona evra.

Kurir/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track