(KURIR TV) SPEKTAKL NA TRGU REPUBLIKE: Svečano otvoren Narodni muzej u Beogradu
Foto: Ljubomir Radanov

GOTOVI RADOVI

(KURIR TV) SPEKTAKL NA TRGU REPUBLIKE: Svečano otvoren Narodni muzej u Beogradu

Pop kultura -

Narodni muzej u Beogradu je posle petnaest godina rekonstrukcije ponovo otvorio svoja vrata

21:57h: Obratila se premijerka Ana Brnabić.

foto: Printscreen Kurir Tv

"Dve najznačajnije kulturne insituaciju bile su zatvorene i zapuštene,ali to je sada iza nas. Danas pravimo važan korak u budunosti i kulturu stavljamo na mesto kojem pripada"

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija društvo koje ceni stvaralaštvo i kreativnost i da ulaganje u Narodni muzej nije kraj ulaganja Vlade Srbije u kulturu.

"Mi naše poslove koje započinjemo završavamo. Narodnom muzeju treba da se vraćamo i da ga zajedno čuvamo i u njega ulažemo. Danas Narodni muzej vraćamo našem narodu", rekla je Brnabić i dodala da muzej treba da služi mladima i da je njima posvećen veliki broj programa i da su "muzeji vazni, jer spajaju pretke i potomke, mladima daju inspiraciju za ono što mogu stvoriti"

foto: Kurir TV

Ona je dodala da je na današnji dan, pre godinu dana, stupajući na premijersku funkciju u Skupštini Srbije ovećala da će Vlada Srbije otvoriti Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.

Premijerka je rekla da će Srbija ponovo postati centar umetničkog sveta i da svi treba da budu ponosni na "vraćanje kulture u fokus".

"Mi moramo jedni druge da podržavamo, da pokažemo i sebi i svetu ko smo - autentična kreativna i misleća nacija. Nardoni muzej je srž naše kulturne tradicije", rekla je Brnabić.

21:48h: Obratio se ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Narodni muzej reće u novi život i da će bioti "putokaz u buramo ovog ili budućeg vremena".

On je ocenio da je kultura Srbije sticajem nesrećnih okolnosti "kultura diskontinuiteta", ali d aje primala i davala uticaje, da je jasno definisana i formatirana, kreativna i vitalna i da Srbija ima razloge da se njome ponosi.

"Ulaganje u kulturu je ulaganje u jednu drzavu. Narednih nekiliko godina naši cikjevi su izgradnja muzeja Grada Beograda, zavrsetak hrama Svetog Save, rekonstrukcija pozorista u vranju. U septembru otvaramo srpski kulturni centar u Pekingu. Srpski jezik ponovo će zažuboriti u svetskim centrima", rekao je Vukosavljević.

foto: Printscreen Kurir Tv

On je rekao i da su ulaganja u kulturu u Srbiji ispod jedan odsto, koliko preporučuje Unesko, a da je kultura "beton koji se uliva u temelje jednog društva".

"Kultura je naša hrana i naš život", rekao je Vukosavljević.

21:44: Obratila se direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

"Ostarili smo zadatak u 21. veku i obnovili najbitniju insitutuciju". Muzej sa otvaranjem dobija novi identitet u čijem je stvaranju učestvovao gospodin Slavomir Stojanović. Zahvaljujemo se predsedniku Republike i Vladi Srbije kao i Ministarstvu kulture".

foto: Printscreen Kurir Tv

21:41: Prisutnima se obratio glumac Vladimir Aleksić

"Veliko mi je zadovoljstvo da pozovem direktorku Bojanu Borić Brešković.

foto: kurir tv

21:25h: Premijerka Ana Brnabić se pojavila i rukovala sa direktorom Narodnog muzeja Bojanom Borić Brešković.

foto: Printscreen Kurir Tv
foto: Kurir TV

Otvaranju su prisustvovali predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, ministarke pravde, evropskih integracija i gradjevinarstva, Nela kuburović, Jadranka Joksimović i zorana Mihajlović, kao i ministri unutrašnjih poslova, rada i energetike, Nebojša Stefanović, Zoran Djordjević i Aleksandar Antić.

Muzej će naredna 24 sata raditi neprekidno, a ulaz će biti besplatan prva tri dana.

Multimedijalni program počeo je oko 21.00, a prema ranijim najavama on označava trenutak prekretnice i početak sasvim novog poglavlja "u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture".

Na početku je prikazan video "Budjenje" u kojem je glavni protagonista baletan Sergej polunjin i cilj je da se kulturno nasledje Srbije i Narodni muzej, kao najznačajnija kulturna institucija predstave široj svetskoj publici.

foto: Prinscreen Kurir TV

Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagodjeni svim generacijama, a sa posebnom pažnjom će se kreirati programi za mladu muzejsku publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture, najavljeno je ranije iz Muzeja.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od paleolita do umetnosti 20. veka. Aktuelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima. Postavka će biti rasporedjena na tri nivoa na oko 5.000 kvadratnih metara.

Tokom vikenda, 30. juna i 1. jula Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme - utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan.

foto: Printscreen Kurir Tv

Zgrada u kojoj je Narodni muzej je podignuta 1903. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, dogradjena 1930. godine, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata i još jednom 1960-ih godina.

Medjutim, zbog dotrajalosti zgrade stalna postavka nije bila dostupna posetiocima od 2003. godine, a 2015. godine je Narodni muzej sasvim zatvoren, radi temeljite rekonstrukcije čitavog enterijera i eksterijera, koja je po rečima direktorke Bojane Borić Brešković koštala oko 12 miliona evra.

Kako izgleda zgrada najstarije muzejske intistucije u Srbiji, javnost će moći da vidi tokom multimedijalnog programa “Da li se (pre) poznajemo”.

foto: Ljubomir Radanov

Spektakularno otvaranje i celovečernji program upriličen u Narodnom muzeju, Kurir TV će prenositi uživo na Kurirovoj Fejsbuk stranici, Jutjub kanalu, na našoj veb stranici kao i na Fejsbuk stranici Muzeja.

foto: Ljubomir Radanov

Kurir.rs/Tanjug, Foto: Dragana Udovičić, Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track