OTVORENA IZLOŽBA DOBA OBNOVE: Članovi udruženja UVUU izložili radove u Užicu (FOTO)
Foto: Kurir

OTVORENA IZLOŽBA DOBA OBNOVE: Članovi udruženja UVUU izložili radove u Užicu (FOTO)

Pop kultura -

Izložba pod nazivom Doba obnove predstavlja radove članova Udruženja vizuelnih umetnika Užice. Naziv odslikava osnovni cilj udruživanja koji je sadržan u pokušajima da se odnovi razoren kulturni prostor, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou.

foto: Kurir

"Obnova je moguća samo ukoliko se formira mreža organizacija i pojedinaca, predano fokusirana na konstantnu razmenu između ljudi, umetničkih radova i informacija. Razmišljanje o dobu obnove doživelo je materijalizaciju kroz nastanak Udruženja vizuelnih umetnika Užice i galerije Reflektor, navode iz udruženja UVUU, koje je nastalo kao građanska inicijativa, a za cilj ima da se napuštena kasarna Četvrti puk u Krčagovu adaptira u prostor za umetnički rad i prezentaciju njegovih proizvoda.

foto: Kurir

U skladu sa naznačenim podsticajima otvorena je i galerija Reflektor. Osnovna svrha ovog galerijskog prostora je da užički umetnici, paralelno sa izlaganjem radova uspostavljaju kontakte sa svojim kolegama.

foto: Kurir

"Pružiti relevantne umetničke sadržaje i informacije, fokusirati se pre svega na aktuelnost i autentičnost stvaralaštva umetnika, kako etabliranih tako i umetnika koji su na početku svoje karijere, pokazalo se kao osnovni cilj. Tek ostvarenjem naznačenih tendencija možemo iz haotičnog kulturnog prostora u kome caruje korupcija, izgraditi publiku za umetnička dela", dodaju iz udruženja.

foto: Kurir

Ovom izložbom, kroz raznovrsne pristupe, medijske i poetske, osim što se promoviše rad lokalnih umetnika, predstavlja se i kreativna snaga koja će u svom svojem potencijalu biti iskorišćena za budući rad galerije. Grupni rad na sređivanju kasarne i pojedinačan rad na adaptiranju ateljea, imao je za cilj stimulisanje umetnika da zajedno učestvuju u stvaranju objekata koji će im omogučiti pristojan život.

foto: Kurir

Takođe smatramo da je bitno verbalizovati stanja iz kojih nastaju izloženi umetnički objekti. Iz tog razloga je nužno iscrtati tokove koji dovode do njihovog nastanka. Oni predstavljaju odjeke društveno-političkih dešavanja iz prošlosti i otuda grade identitete koje trenutno nastanjujemo. Zato je ovom prilikom značajno u najosnovnijim crtama prikazati strujanja o kojima je reč. Unutar njih nastaju umetnine koje su pred vama.

Galeriji Reflektor i udruženju UVUU priznanje

Nagradu "Jelena Šantić" za hrabri iskorak novih kulturnih praksi za 2016-2017. godinu dobili su Marijana Cvetković, Udruženje umetnika Užice - Galerija Reflektor i Tatjana Nikolić, saopštila je danas Fondacija "Jelena Šantić".

foto: Kurir

Udruženje umetnika Užice – Galerija Reflektor nagrađeno je za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice kroz udruživanje i saradnju sa javnim i privatnim sektorom, kao i zalaganje za očuvanje kulturnog nasleđa grada.

foto: Kurir

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track