VEČERAS SE ZAVRŠAVA PALIĆ: Devojka odnela Zlatni toranj!
Foto: Promo

25. Festival evropskog filma

VEČERAS SE ZAVRŠAVA PALIĆ: Devojka odnela Zlatni toranj!

Pop kultura -

Festival evropskog filma Palić, 25. po redu, završava se večeras uručenjem nagrada i projekcijom filma "Bez dodira" Adine Pintilije.

Zlatni toranj za najbolji film dodeljen je, odlukom međunarodnog žirija, belgijsko-holandskom filmu "Devojka" u režiji Lukasa Donta.

"Ovaj film je najcelovitije i najmoćnije delo koje ne samo što se bavi iskrenošću i kompleksnošću složene teme već to čini duboko i bez stereotipa. Film nas je dirnuo na više nivoa", obrazložio je žiri, koji je radio u sastavu: mađarska rediteljka Ildiko Enjedi (predsednik), producent i glumica Ijeva Norvilijen (Litvanija), glumac Ibrahim Koma (Francuska), reditelj Marinus Gruthof (Holandija) i glumica Nataša Ninković (Srbija).

foto: Dragan Kadić

Žiri, koji je u glavnom programu pogledao 12 filmova, Toranj za najbolju režiju dodelio je Rasmusu Klosteru Brou za film "Krtica" (Danska).

Specijalno priznanje pripalo je španskom filmu "Karmen i Lola" rediteljke Aranče Ečevarije, a mađarski film "Cvetna dolina" Lasla Čuja najbolji je film u drugom takmičarskom programu "Paralele i sudari".

foto: promo

To je bila jednoglasna odluka žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDEORA) u sastavu: crnogorska filmska teoretičarka i kritičarka prof. dr Maja Bogojević, bugarska filmska kritičarka Pavlina Jeleva i italijanska kritičarka Kjara Spanjoli Gabardi.

FIPRESCI žiri, koji su činili Masimo Leki (Italija), Nina Sputnicka (Rusija) i Tonči Valentić (Hrvatska), najboljim filmom u glavnom programu proglasio je francusko ostvarenje "U ratu" Stefana Brizea.

foto: promo

Od 14. jula prikazano je stotinak filmova u 12 selekcija u prisustvu 150 gostiju, a direktor Radoslav Zelenović je danas najavio da naredno izdanje počinje tačno za godinu dana, 20. jula 2019.

foto: FOTO Vojska Srbije

Zelenović je, sumirajući rezultate jubilarnog festivala, rekao da su u najvećem delu realizovali ono što su obećali i da je ostvarena njihova namera da o prethodnih 25 godina govore učesnici palićkog festivala, laureati nagrade “Aleksandar Lifka”, koji su se prethodnih dana prisetili i lepih i teških trenutaka.

(Kurir.rs / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track