MILA TURAJLIĆ U TRCI ZA NAGRADU LUX: "Druga strana svega" u konkurenciji za priznanje Evropskog parlamenta!
Foto: Zorana Jevtić

uspeh dokumentarca

MILA TURAJLIĆ U TRCI ZA NAGRADU LUX: "Druga strana svega" u konkurenciji za priznanje Evropskog parlamenta!

Pop kultura -

Dokumentarni film "Druga strana svega" rediteljke Mile Turajlić uvršten je među tri najbolja filma u završnoj konkurenciji za nagradu "Lux" Evropskog parlamenta.

Prvi put u poslednjih deset godina jedan dokumentarni film našao se među tri nominovana za tu prestižnu nagradu. Nagrada "Lux" dodeljuje se od 2007. godine najzapaženijem i najznačajnijem evropskom filmu koji zalazi u suštinu debate o Evropi danas.

foto: Profimedia

Dokumentarni film Mile Turajlić, zajedno sa druga dva filma koja su se ove godine našla u finalu - "Woman at War" reditelja Benedikta Erlingsona i Styx" Volfganga Fišera, biće deo ovogodišnjeg programa Filmskog festivala u Veneciji. Nakon toga ova tri filma će biti titlovana na 24 evropska jezika i prikazana u 28 zemalja u okviru "Lux filmskih dana 2018" (LUX Film Days 2018). Vrhunac turneje biće projekcija u novembru u Briselu za poslanike Evropskog parlamenta.

Film "Druga strana svega nastao je kao koprodukcija Srbije i Francuske, a ujedno je i prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom.

foto: Printscreen

Ovo ostvarenje Mile Turajlić, autorke filma Cinema Komunisto, do sada je prikazano na oko 60 festivala širom sveta i osvojilo preko 20 nagrada.

Nakon svetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u septembru 2017. godine, osvojio je glavnu nagradu na najistaknutijem svetskom festivalu dokumentarnog filma - IDFA (Amsterdam).

Domaća premijera filma bila je u novembru u okviru Festivala autorskog filma u Sava Centru pred 3.500 gledalaca, a za nešto više od mesec dana oko 12.000 gledalaca imalo je priliku da ga pogleda u okviru bioskopskog repertoara Kulturnog centra Beograda. Rediteljka u svom filmu govori o podeljenom stanu i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti, a hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Kurir.rs / Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track