PONIŠTITE KONKURS, DALI STE PARE LAŽOVIMA! Srpski scenarista ogorčen na Filmski centar Srbije, i to zbog ove odluke!
Foto: Nebojša Mandić

traži pravdu!

PONIŠTITE KONKURS, DALI STE PARE LAŽOVIMA! Srpski scenarista ogorčen na Filmski centar Srbije, i to zbog ove odluke!

Pop kultura -

Scenarista Dimitrije Vojnov traži da konkurs Filmskog centra Srbije za komercijalni žanrovski film bude poništen zbog projekta "Zlatno doba".

Film Zvonimira Šimuneca, kako tvrdi, morao je biti diskvalifikovan jer nije imao regulisana autorska prava na scenario. Takođe, ono što je zamereno ovom ostvarenju jeste i nedefinisan žanr, koji po mnogima, ne spada u komercijalan.

Naime, "Zlatno doba", kako su ranije pisali mediji, biće snimljen na leskovačkom dijalektu. Pratiće život dve veoma poznate porodice iz starog Leskovca između dva rata i koštaće više od dva miliona evra. Poznati Slavuj, koji je otvorio i prvi istoimeni bioskop u Leskovcu, samo je okvir za film, a pratiće i razvoj tekstilne industrije i razvoj košarke.

foto: Dragana Udovičić

O rezultatima konkursa se preko svog Tvitera oglasila i Bojana Maljević, koja projekat "Zlatno doba" smatra spornim.

- Stigli rezultati konkursa FCS u kategoriji žanrovski filmovi s komercijalnim potencijalom. Prijavila horor komediju uz procenu distributera: visok komercijalni potencijal. Nije prošao. OK. Pitam kog je žanra film pobednik "Zlatno doba". Kažu: Epoha! Šta ja znam o žanru... - poručila je glumica.

foto: Nebojša Mandić

Dimitrije Vojnov smatra da ljudi iz FCS koji su dopustili da se ove stvari dese treba da budu kažnjeni.

- Producenti "Zlatnog doba", što je evidentno iz zapisnika sa sednice Upravnog odbora, lagali su u svojoj prijavi da imaju regulisana autorska prava.

Scenarista Miroslav Momčilović ih je tužio i s njim je došlo do nagodbe. Oni su u najosnovnijem segmentu prijave lagali državu i u najboljem slučaju je trebalo da im odbiju prijavu. FSC im je ipak dodelio sredstva i prolongirao donošenje odluke dok ne regulišu sporna prava - kaže Vojnov.

On naglašava da su oštećeni drugi pobednici jer nisu mogli da se prijave i na druge konkurse u regionu.

- Komisija u svom obrazloženju za dva od tri projekta ne navodi kog su žanra. To je pitanje njihove elementarne pismenosti. Nikom nije jasno iz njihovog obrazloženja šta je radnja filma "Zlatno doba" - poručuje scenarista i dodaje da je isti projekat na prethodnom konkursu vratio 20 miliona dinara, a sad su dobili dva puta više sredstava.

Na konkursu su, kao što je Kurir već pisao, odbijeni mjuzikl "Ti si princeza" sa Severinom u glavnoj ulozi i nastavak "Žikine dinastije".

Kurir/ Foto: Nebojša Mandić

foto: Aleksandar Jovanović

Čudna podela: Igra i pokojni Manda

Više od dve godine se najavljuje snimanje filma "Zlatno doba", a glavne uloge igraće Ivan Bosiljčić, Sergej Trifunović, Dragan Bjelogrlić, Vesna Trivalić, Sloboda Mićalović i Miša Janketić. U podeli se našao čak i pokojni Milorad Mandić Manda. Zanimljivo da ima čak pet scenarista: Đorđa Milosavljevića, Vladimira Andrića, Zvonimira Šimuneca, Kokana Mladenovića i Majdu Šimunec. Iza filma su stali i privrednici iz Leskovca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track