MUZIČKE LEGENDE OTIŠLE NA ISTI DAN: Kralj rokenrola i kraljica soula umrli su na ISTI DAN! Svet u ŠOKU! (FOTO)
Foto: Profimedia

PODUDARNOST

MUZIČKE LEGENDE OTIŠLE NA ISTI DAN: Kralj rokenrola i kraljica soula umrli su na ISTI DAN! Svet u ŠOKU! (FOTO)

Pop kultura -

"Kralj rokenrola", čuveni Elvis Presli, preminuo je 16. avgusta 1977. godine. Na isti dan 41 godinu kasnije muzički svet se oprašta od "kraljice soula", Arete Frenklin.

foto: Profimedia

Čovek koji se rodio da postane legenda. Njegova karijera je započela dok je još bio tinejdžer, a vreme je pokazalo da mu je put bio trnovitiji nego što je očekivao. Elvis Presli, Kralj roknerola koji je prerano otišao. 41 godinu prerano. Da je živ, danas bi imao 83 godine.

Život mu je od samog početka počeo tragedijom. Njegova majka Gledis Presli nosila je blizance, Elvisa i njegovog brata, Džesija. Džesi nije preživieo porod, a nekoliko minuta nakon nesretnog Džesija, rodio se mali Elvis. Iako je poznat po crnoj zalizanoj kosi, Elvis je do svojih tinejdžerskih dana bio potpuno plav. Kasnije mu je kosa počela da tamni.

Karijeru je započeo kao izvođač 'rokabilija', mešajući kantri i bluz. Upravo ga je njegov spoj dva različita tipa muzike učinio popularnim, ali i izuzetno kontroverznim, jer do tada niko osim njega to nije napravio. Snimio je nekoliko pesma u rokenrol žanru, a s pesmama poput 'Jailhouse Rock' i 'Hound Dog' ustanovio je svoj stil.

Nakon što je nastupio na televiziji, pokazao je kontroverzne pokrete koje je radio kukovima. Za to doba, takav način plesanja bio je 'preizazovan' i 'preseksualan'. Od tada, Elvisa su na nastupima za televiziji snimali samo do pojasa. Takođe, bio je prvi izvođač koji je koristio karate poteze na svojim koncertima. Nije ni čudo što ih je koristio jer je 1960. godine dobio crni pojas.

Tinejdžerke su postale histerične zbog njegovih izrazito seksualnih pokreta nogama i kukovima zbog čega je i dobio nadimak 'Elvis the Pelvis'. Godine 1956., nakon šest televizijskih nastupa na 'The Stage Show', Elvis je glumio u svojem prvom glumačkom delu ‘Love Me Tendeer’, prvom od 33 filmova u kojima je glumio.

Elvis se vratio 1970-ih s lajv koncertima, obišao je cele Sjedinjene Države, pojavivši se na pozornici u više od 500 nastupa uživo, a mnogi od njih bili su u potpunosti rasprodani. Njegov brak završio se razvodom, a zbog stresa i iscrpljenosti prilikom snimanja pesme je pao u nesvest. Stalna putovanja, dovelo je kralja do hroničnog debljanja te je postao zavistan od antidepresivima.

Summertime style. #TheKing

A post shared by Elvis Presley (@elvis) on

U kasnijoj životnoj dobi okrenuo se više gospel muzici te je za izvedbe u tom žanru osvojio tri Gremi nagrade. Čak je nabavio i kućnog ljubimca, šimpanzu po imenu Sketer. Sanjao j o igranju uloge Don Vita Korleonea u filmu ‘The Kid’, ali kad je zatražio audiciju bio je odbijen.

Elvis Presley umro je u 42. godini, 16. avgusta 1977. u svojoj kući u Grejslednu, nedaleko od Memfisa, šokirajući svoje fanove širom sveta.

Njegova obdukcija otkrila je deset različitih lekova u krvotoku. U vreme njegove smrti, prodao je više od 600 milona singlova i albuma.

Elvisovo telo bilo je smešteno u porodičnoj grobnici u Memfisu. Međutim, jedanaest dana nakon sprovoda, pokušali su da ukradu njegovo telo, ali plan nije uspeo, a trojica muškaraca optužena su za prekršaj. Zbog tog incidenta njegov otac, Vernon Presli, dobio odobrenje da tela Elvisa i njegove majke preseli u vrt iza Grejslenda.

Svoju poslednju pesmu otpevao je u svom domu, okružen prijateljima i porodicom. Nikada nije imao službeni koncert izvan američkog kontinenta. Svoju prvu evropsku turneju najavio je za 1978. godinu koju nikada nije doživeo.

"I’d daydream about how it would be." #ElvisPresley

A post shared by Elvis Presley (@elvis) on

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja