DUŠKO LOPANDIĆ O NEMANJIĆIMA: Ovo je novi pogled na burnu istoriju ZA SRBE U DIJASPORI
Foto: Fonet

Dobro štivo

DUŠKO LOPANDIĆ O NEMANJIĆIMA: Ovo je novi pogled na burnu istoriju ZA SRBE U DIJASPORI

Pop kultura -

Doktor pravnih nauka i diplomata Duško Lopandić objavio je monografiju o srednjovekovnoj srpskoj dinastiji Nemanjić u izdanju "Derete".

Knjiga je luksuzno opremljena i, pre svega, namenjena je Srbima u dijaspori jer je zaista reprezentativna, a počinje citatom Miloša Crnjanskog: "Sjajno doba srpske istorije otpočeli su Nemanja i njegovi sinovi, Sava i Stefan Prvovenčani. Nemanjina pojava predstavlja prelom između ćutanja vekova i poruka istorije.

Od Nemanjinog doba slika srpstva na Balkanu puna je radova našeg divnog neimarstva, zelenih i modrih, nadzemaljskih svetlosti našeg crkvenog slikarstva, treptavih plamenova žižaka kraj kojih bdiju, u noći, pisci crnorisci, učenici belog Hilandara, veličanstvenih pojava srednjovekovnih ktitora, vladara prosvetitelja i svetitelja, čije ruke dopiru do Sirije i Sinaja, dižući bolnice i ostavljajući trag jedne svetle, srednjovekovne srpske kulture.

"Knjiga je pripovest o usponu i kraju srednjovekovne Srbije, o rađanju i usponu kraljevine, o carstvu, o odbrani od osmanske najezde, sve do pada despotovine. Iscrpna istorija koja počinje od predaka Nemanjića, preko same svetorodne dinastije (Stefan Nemanja, Sveti Sava, Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav, Uroš I, Dragutin, Uroš II, Milutin, Stefan Uroš III Dečanski, car Dušan i Uroš) sve do njenih sledbenika i potomaka", poručuje autor.

Serija 'Nemanjići
Serija "Nemanjići" je podelila Srbefoto: Promo

(Kurir.rs/ Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track