OTKAZANA PREMIJERA NEČISTE KRVI: Sav novac spiskali u Grčkoj! Početak sezone ODLOŽEN (FOTO)
Foto: Profimedia

LOŠE VESTI

OTKAZANA PREMIJERA NEČISTE KRVI: Sav novac spiskali u Grčkoj! Početak sezone ODLOŽEN (FOTO)

Pop kultura -

Jubilarna 150. sezona u Narodnom pozorištu u Beogradu neće krenuti na vreme, saznaje Kurir.

Rekonstrukcija pozorišta planirana tokom leta nije još ni počela, tako da se predstave neće igrati na Velikoj sceni do novembra. Trenutno se čeka da pobednik tendera krene u zamenu sedišta u dvorani i ulepšavanje fasade, što po ugovoru može da traje i tri meseca.

foto: Kurir

Sezona će, ipak, nesmetano startovati 1. oktobra na sceni "Raša Plaović" premijerom "Balkanskog špijuna" po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Tanje Mandić Rigonat. Međutim, na Velikoj sceni odloženo je prvo izvođenje "Nečiste krvi" Bore Stankovića u režiji Milana Neškovića, a novac je po predlogu Dejana Savića potrošen za druge namene. Za Kurir je ovu informaciju potvrdio i predsednik Upravnog odbora Aleksandar Gatalica. - Pomerili smo premijeru "Nečiste krvi" za januar jer je bilo potrebno da se sredstva prebace za međunarodne aktivnosti Narodnog pozorišta sa Grčkom - rekao je Gatalica.

foto: Marina Lopičić

Nacionalni teatar je tokom leta imao premijeru Aristofanove komedije "Pluto", koprodukciju s Nacionalnim teatrom Grčke iz Atine u Epidaurusu, kao i "Topografije raja" sa pet pozorišta iz Evrope u čuvenom Dramatenu iz Stokholma. Umesto novca namenjenog za međunarodnu saradnju, potrošena su sredstva koja su za druge aktivnosti, a upravnik i proslavljeni dirigent Dejan Savić, kako su juče saopštili, nastupao je u Kini i Italiji.

U Atini boravio i ministar kulture

Za komediju "Pluto" režiju i adaptaciju potpisuje Nikita Milivojević, a jedni glumac iz Srbije u podeli je Nenad Hadži Maričić. U Grčku na premijeru 13. jula u čuvenom antičkom teatru u Epidaurusu na Peloponezu, u okviru prestižnog Atinskog festivala, putovali su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, pomoćnik ministra kulture Ivana Dedić i predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Aleksandar Gatalica.

Na Velikoj sceni, kako saznajemo, zbog rekonstrukcije jedino će moći da se izvodi "Ivanov", jer publika sedi zajedno s glumcima na sceni, dok će Opera i orkestar imati nekoliko nastupa izvan dvorane. O ovoj temi Gatalica nije želeo da govori.

foto: Zorana Jevtić

Jubilarna sezona, kao što je najavio na poslednjoj konferenciji za medije Dejan Savić, biće posvećena domaćim stvaraocima i delima. - Opera "Otadžbina" Petra Konjovića biće naš dug prema velikom autoru. Pomoću evropskih fondova nacionalni teatar planira da reši problem grejanja, a možda će početi raščišćavanje terena na Trgu republike, na mestu Staklenca, gde će biti građena nova dvorana Narodnog pozorišta - izjavio je Savić. Najviše će u godini kad se slavi 150. godišnjica osnivanja trpeti Drama, jer nakon "Balkanskog špijuna" neće biti premijere sve do aprila.

foto: Damir Dervišagić

U ranijim intervjuima vršilac dužnosti direktora Drame Željko Hubač najavio je nekoliko premijera, čije je realizacija izgleda pod znakom pitanja. - U planu je dramatizacija Andrićeve "Travničke hronike", koju bi režirao Nikita Milivojević. Odluka da domaći dramski tekst bude okosnica repertoara u 2018. godini i u prvoj polovini 2019. na neki način je limitirajući faktor i može biti veliki problem, ali je istovremeno i veliki izazov i mi ćemo imati četiri praizvedbe u godini jubileja - istakao je Hubač u intervjuu za Tanjug. Kurir/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track