NEMAMO UMETNIČKU I GRAĐANSKU HRABROST! Zvezda serije Šifra Despot u iskrenom intervjuu: Prolazim kroz teška ISKUŠENJA i PORAZE (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

snima se druga sezona

NEMAMO UMETNIČKU I GRAĐANSKU HRABROST! Zvezda serije Šifra Despot u iskrenom intervjuu: Prolazim kroz teška ISKUŠENJA i PORAZE (FOTO)

Pop kultura -

Đorđe Marković (35) za više od 15 godina na daskama kikindskog Narodnog pozorišta pokazao je publici svoju darovitost. Međutim, njegov talenat video je i širi auditorijum zahvaljujući pozivu Radoša Bajića da zaigra glavnu ulogu u seriji "Šifra Despot", koja prati Despota Despotovića, mladog kompjuterskog programera i vlasnika firme za izradu softvera u nastojanjima da sebi obezbedi egzistenciju.

foto: Dragana Udovičić

Šta će se dešavati s vašim likom u novoj sezoni?

Radoš je u seriji pokušao da prikaže karakter srpskog čoveka u potrazi za samim sobom, smislom i ljubavlju u borbi za egzistenciju. Despot, kao što ste videli, prolazi samo kroz poraze i iskušenja. On je naivan i nikako ne može da naplati, ni svoje poslove, a ni ljubavi. Međutim, njega porazi i padovi čeliče i promene. Biva ogorčen i doživljava otrežnjenje. U narednim epizodama ćete videti kako dolazi do ruba, potom izlazi u svet i, kao u video-igrici, dobija snagu i sebe konačno uspeva da pronađe. Od luzera će postati uspešan čovek.

Da li smo došli do tog ruba da bismo nešto promenili?

Meni je zanimljiva konstatacija i misao Jesenjina koja kaže da ne može da ti bude svejedno, čovek se od toga nikad ne oporavi. Slika srpskog mentaliteta je da nam je svejedno. Mi smo često u poziciji da budemo žrtve i spremni smo da na svašta zažmurimo i da dopustimo da nam se događa sve ovo.

foto: Dragana Udovičić

Koliko je teško vama kao glumcu koji nije iz Beograda, da dođete do velikih uloga?

Despotov put je išao nekim nesvakidašnjim koracima. Ulogu sam dobio pošteno i preko kastinga. Izbor je trajao dva meseca. Često u Srbiji nije slučaj da je tako, ali s Radošem sam se našao profesionalno i ljudski. Snimali smo sedam meseci složno. Imali smo obostranu toleranciju.

Zašto reditelji nisu spremni da rizikuju?

Oni više vole da idu sigurnim putem i nisu spremni da rizikuju s fantastičnih mladim glumcima. Mnogi slični meni nisu dočekali svoju priliku. U Srbiji se ne rizikuje i igra se na sigurnu kartu. Nama fali umetničke i građanske hrabrosti pre svega da bismo rasli kao društvo. Ne možemo biti zdravo društvo bez toga. Drago mi je što se ova serija tako i postavlja kao ogledalo koje je potrebno svima nama da se pogledamo i vidimo gde smo i šta smo.

foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs / Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track