Najnovije vesti

MOZAIK MILUNKE SAVIĆ OTKRIVA TAJNE VELIKOG RATA: Izložba Dušana Jovovića oduševila publiku u Parizu!
Foto: promo

uspeh

MOZAIK MILUNKE SAVIĆ OTKRIVA TAJNE VELIKOG RATA: Izložba Dušana Jovovića oduševila publiku u Parizu!

Pop kultura

Umetnik dr Dušan Jovović predstavio je u Srpskom kulturnom centru u Parizu interaktivni projekat "Mozaik Velikog rata", koji je inspirisan likom i delom velike heroine Milunke Savić, a povodom obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata.

foto: promo

Portret Milunke Savić u sebi sadrži programirane kodove koji reaguju na tablet i telefon i pokreću autentične snimke iz Velikog rata. "Materijal koji sam odabrao čine filmski snimci koji su nastajali u najtežim i najneverovatnijim uslovima. Za mene je posebno emotivan i značajan snimak prelaska srpske vojske preko planina Albanije i trenutak kada kralj Petar pokriva svoje zamrznute vojnike. Projekat je svoju premijeru doživeo u Parizu i reakcije publike su neverovatne. Malo koji narod ima ovakvu kolekciju autentičnih snimaka Velikog rata", kaže Jovović.

foto: promo

On ističe da se za ovakav projekat odlučio zato što je bogatu i veoma bitnu filmsku i dokumentarnu građu teško seliti sa jednog na drugo mesto, te da zauzima velike prostore. "Odlučio sam se za ovakav pristup proširene realnosti zato što je na taj način moguće u jedan portret uklopiti ceo digitalozovani materijal Jugoslovenske kinoteke, a koji se tiče Velikog rata. Ideja mi je bila da posmatrača iz pasivnog stanja gledanja portreta potpuno aktiviram tako da može sam da istražuje i gleda snimke koji su zaista neverovatni. Kralj Petar je formirao filmsku sekciju još za vreme balkanskih ratova i divna je bila ta njegova vizija koja nam je podarila neverovatno naučno i kulturno bogatstvo", ističe Dušan Jovović i dodaje da je ideja da ovaj projekat bude predstavljen u što više zemalja.

foto: promo

Kurir.rs / foto: Promo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja