PREDRAG EJDUS BRILJIRAO NA DASKAMA SEDAM NEDELJA PRE ODLASKA: Glumio do poslednjeg daha i poručio da  je ljubav prema teatru jača od svega (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

Potresno

PREDRAG EJDUS BRILJIRAO NA DASKAMA SEDAM NEDELJA PRE ODLASKA: Glumio do poslednjeg daha i poručio da je ljubav prema teatru jača od svega (FOTO)

Pop kultura -

Bard srpskog glumišta Predrag Ejdus, koji je u petak izgubio bitku s teškom bolešću, poslednji put pred svoju publiku stao je u Kikindi početkom avgusta igrajući u tragikomediji "Hor bečkih dečaka".

Kikinđani tada nisu ni bili svesni da imaju tu čast da maestra glume vide poslednji put na sceni, a naš dopisnik da će to biti poslednji intervju velikog Pece Ejdusa. Nažalost, već tada se moglo videti da mu je zdravlje ozbiljno narušeno, ali iako se otežano kretao na sceni, maestralno je igrao od prvog do poslednjeg minuta. Nema sumnje da je i u tim trenucima Predrag Ejdus bio jači od bolesti.

foto: Saša Urošev

Nakon završene predstave i gromoglasnih ovacija, koje je, kao i uvek, dobio tokom poklanjanja, Ejdus je odvojio nekoliko minuta da razgovara s našim dopisnikom.

- Adrenalin me drži dok sam na sceni. Ljubav prema teatru jača je od svega - rekao je i naglasio da "Hor bečkih dečaka" govori o večitoj tranziciji i stradanju sveta koji se nije snašao u divljačkoj privatizaciji.

- U predstavi govorimo o tome da ni "napolju" više nije idealno kao što je nekad bilo. Junaci ove priče žive u podrumu. Publika shvata ne samo njihovu tragikomičnu sudbinu nego i vremena u kom živimo. Očito je da skoro neće biti izlaza iz tog tranzicionog tunela - rekao je tada neponovljivi Peca.

foto: Saša Urošev

On se tom prilikom osvrnuo i na humorističku seriju "Daleko je Holivud", koju je s kolegama iz Kikinde i Beograda u ovom gradu snimao pre četiri godine.

- Imam stalno neke nove informacije. Vrlo dobro smo je uradili, pa očekujem da konačno bude i prikazana. Serija dočarava urnebesnu borbu glumaca malog provincijskog teatra protiv najavljenog gašenja - kazao je Ejdus i prisetio se da je snimanje serije počelo baš u danu kad se Srbija oprostila od barda srpskog glumišta - velikog Bore Todorovića.

Nažalost, naša zemlja, kao i ceo region, sada se oprašta od još jednog maestra scene i kinematografije - velikog Predraga Ejdusa.

Kurir/ M. CUKIĆ - S. UROŠEV/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track