ŠOKANTNA ISPOVEST MANEKENKE: Tretiraju nas kao stoke, a onda sam odlučila da postanem SPONZORUŠA
Foto: Profimedia/Ilustracija

KAKAV GLAMUR

ŠOKANTNA ISPOVEST MANEKENKE: Tretiraju nas kao stoke, a onda sam odlučila da postanem SPONZORUŠA

Pop kultura -

Hodajući modnim pistama Pariza, Njujorka i Milana u najskupljoj odeći koja se može kupiti, čini se kao da manekenke žive san. Ali iza tog sveta glamura i putovanja skriva se činjenica da mnoge od njih zarađuju za "džeparac" i da su za agencije vezane dugovima.

"O tome je nemoguće govoriti jer u ovoj industriji ljudi žele raditi samo s 'uspešnim' devojkama. To je najgore", otkriva 26-godišnja Klara koja se fotografisala za časopis "Vogue" i nosila revije za Pradu i mnoge druge.

Ta manekenka s adresom u Londonu i u velikim dugovima prema svojim agencijama u Njujorku i Parizu, pristala je za agenciju AFP da govori o zamci u koju su upale ona i njene koleginice samo ako joj se u tekstu promeni ime, strahujući da više nikad ne bi dobila posao.

foto: Profimedia/Ilustracija

Drugi modeli su otkrili kako im se često plaća u odeći i torbicama i da im fotografisanje za modne časopise "gotovo nikad nije plaćeno".

"Model Law", grupa za prava manekenki osnovana ove godine u Parizu, tvrdi kako su dugovi i veći tabu od seksualnog uznemiravanja koje izašlo u javnost nakon nastanka pokreta #MeToo.

Godine zlostavljanja

Suosnivačica organizacije Jekaterina Ožiganova, manekenka s redovnim angažmanom na pariskim pistama, kaže kako je vreme da se stane na kraj "godinama zlostavljanja, sumnjivih praksi i kršenja zakona o radu".

Klara, koja je manekenstvom počela da se bavi još u školi, prepričava kako joj je tokom svoje prve pariske nedelje mode agencija na raspolaganje stavila automobil kako bi stizala na kastinge.

"Tek sam kasnije shvatila da za vozača plaćam 300 evra dnevno. Potpisala sam ugovor koji me do kraja nedelje doveo do tri hiljade evra duga", otkrila je.

"Nakon toga sam radila na njujorškoj nedelji mode. Svaki model s druge strane okeana onde stiže u dugovima jer je radna viza veoma skupa. Zatim boravite u 'stanu za modele' koji vam agencija naplaćuje 50 dolara dnevno, a sobu delite s još tri osobe. Kad su započele audicije baš sam se bila jako razbolela i propustila veliki deo njih, pa sam završila sa osam hiljada dolara duga", rekla je Klara.

"Još dugujem svojim agencijama u Parizu i Njujorku iako sam u međuvremenu obavila mnoge poslove za njih. Na primer, bila sam deo velike revije u Parizu koja se plaćala 1100 evra, od kojih sam dobila samo 400. A niti taj novac nisam videla jer mi je oduzet zbog duga".

Dodaje, međutim, kako "njena situacija i nije posebno loša" u poređenju s drugim manekenkama "koje imaju 16 godina, jedva pričaju engleski i dolaze iz siromašnih porodica".

Svakoj pedesetoj ide dobro

Dve iskusne američke manekenke takođe ističu kako su u dužničkom ropstvu i da im agencije često uzimaju velik deo zarade. Ali naglašavaju kako su najranjivije devojke iz istočne Europe i Brazila koje trenutno dominiraju kastinzima.

Jedna 24-godišnja američka manekenka koja je nosila revije poznatih kuća kaže da je dugovanje obeležilo njen privatni život. I zato je donela "profesionalnu odluku da će izlaziti samo s muškarcima dovoljno bogatim da je izdržavaju" iako je to "suprotno njenom feminizmu".

Ožiganova (26) se nada kako bi "Model Law" mogao pomoći u otklanjanju straha od otkrivanja tajni o industriji "u kojoj brzo dobijete etiketu problematične osobe ako postavljate pitanja".

foto: Profimedia/Ilustracija

Kurir.rs/Jutarnji.hr/Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track