PROBLEMI U TEATRU: Nemamo za premijere jer su PARE OTIŠLE NA PUTOVANJA!
Foto: Damir Dervišagić

NARODNO POZORIŠTE

PROBLEMI U TEATRU: Nemamo za premijere jer su PARE OTIŠLE NA PUTOVANJA!

Pop kultura -

Željko Hubač, v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta, potvrdio je pisanje Kurira o odluci Upravnog odbora i upravnika da sredstva za realizovanje predstava i premijera u jubilarnoj, 150. sezoni potroše na putovanja i gostovanja po Italiji i Grčkoj. Dok, sa druge strane, direktor UO Aleksandar Gatalica tvrdi da je pozorišna kuća poslovala pozitivno i bez gubitaka.

foto: Marina Lopičić

"Posle četiri godine uspešnog rada, 20 premijera, više od 100 nagrada, činjenice da smo jedini sektor u pozorištu koji na blagajni zarađuje više od rashoda za održavanje repertoara, "nagrađeni" smo tako što smo ove godine dobili najmanji budžet za produkciju koji je na nivou sredstava koji srodni teatri u regionu dobijaju za jednu predstavu. U jubilarnoj sezoni, dakle, nećemo imati premijeru sedam meseci", rekao je Hubač u intervjuu za Politiku i dodao:

"Sredstva koja su predviđena za realizaciju predstave 'Nečista krv' UO je u junu prenamenio za realizaciju koprodukcije 'Pluto' s Nacionalnim teatrom Grčke iz Atine i za gostovanje baletske predstave 'Kraljica Margo' u Italiji, što je trebalo da bude finansirano iz sredstava za međunarodnu saradnju, koja, prema objašnjenju Aleksandra Gatalice i upravnika Dejana Savića, nismo dobili iako su budžetski planirani. Objašnjeno nam je da ćemo, zbog toga, morati da nastavimo realizaciju usvojenog repertoarskog plana za jubilarnu sezonu od sredstava za 2019. godinu".

Sve i da dobiju sredstva za narednu godinu, Hubač se pita kako će u jednoj polusezoni uspeti da na velikoj sceni realizuju planirani repertoar u kojem su i Andrićeva "Travnička hronika", Nušićev "Pokojnik"...

"Zaključak je jasan. Upali smo u produkcioni provizorijum iz kojeg će jedini izlaz biti smanjenje broja premijera i u sledećoj godini. Borićemo se svim raspoloživim sredstvima i uveren sam da se u Drami za ove četiri godine formirala kritična masa koja ima snagu da pomeri ovaj Sizifov kamen. Ne tražimo mi mnogo, samo ono što smo zaradili svojim posvećeničkim radom", zaključuje Hubač.

S druge strane, Aleksandar Gatalica tvrdi da za poslednje dve godine vidljivost Narodnog pozorišta mora biti ocenjena najvišom ocenom.

"Savićev rad smatram veoma dobrim u periodu mandata UO na čijem sam čelu. Narodno pozorište suštinski razume ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Srbija, te je dogovor o budžetu Narodnog pozorišta za 2019. verovatno bio najlakši i najbrži dogovor jedne institucije kulture na budžetu Republike Srbije i predstavnika resornog Ministarstva kulture", kaže Gatalica i navodi činjenice:

foto: Dragana Udovičić

"Narodno pozorište usvojilo je dva završna računa i oba su bila pozitivna, dakle, kuća je poslovala pozitivno i bez gubitaka. Za poslednje dve godine nije bilo nikakvih štrajkova, niti ijedno suštinsko neslaganje unutar kuće (otkazane su svega dve baletske predstave zbog zakašnjenja honorara baletskim umetnicima). Aktivno se uključilo u izradu platforme za rešavanje gorućih pitanja baletskih umetnika, a u vremenu kada je to gotovo nemoguće, dobilo je pet novih radnih mesta", zaključuje predsednik UO.

Gatalica o zečici

Ne zapošljavamo opatice, već rešavamo probleme

Aleksandar Gatalica smatra da zapošljavanje Plejboj zečice nije od suštinskog značaja.

"To da li je Dejan Savić sklopio ugovor o obavljanju nekih marketinških poslova sa časopisom nekadašnje Plejboj zečice, za mene kao građanina može biti bitno pitanje, ali za mene kao predsednika UO nije od suštinskog značaja. Više volim da budem predsednik UO u kući s ovakvim upravnikom, nego s nekim drugim koji, kako reče bivši ministar Ivan Tasovac, zapošljava samo opatice i ne rešava suštinske probleme".

Ivan Tasovac

Gatalica je funkcionalno nepismen

Ivan Tasovac je nakon saopštenja Aleksandra Gatalice napisao na svom Tviter nalogu:

"Iz saopštenja Aleksandra Gatalice, predsednika UO, kojim brani stručnost nove PR službenice Narodnog pozorišta, mogu da zaključim: Ceni i poštuje Dejana Savića, voli i mene, ali me zbog uzbuđenja pogrešno citira i funkcionalno je nepismen pošto nije shvatio moju izjavu".

foto: Marina Lopičić

Kurir.rs / Politika / Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track