NATAŠA NINKOVIĆ ZA KURIR O STANJU U NARODNOM POZORIŠTU: Zečica je samo koska koja se baca pred nas da se prikriju pravi problemi
Foto: Dragan Kadić

iskrena

NATAŠA NINKOVIĆ ZA KURIR O STANJU U NARODNOM POZORIŠTU: Zečica je samo koska koja se baca pred nas da se prikriju pravi problemi

Pop kultura -

Glumce Narodnog pozorišta potresla je pre dva dana vest da je smenjen direktor Drame Željko Hubač i da je na njegovo mesto upravnik Dejan Savić postavio Juga Radivojevića.

Nataša Ninković kaže za Kurir da s takvom praksom mora da se prestane.

- Za 25 godina, koliko sam u Narodnom pozorištu, shvatila sam da je mesto direktora Drame više kao neka politička funkcija i nije Željko prvi koji je otišao preko noći, a Jug došao... To je sistem funkcionisanja protiv koga dižem glas. Neslaganje s repertoarskom politikom ne može da bude razlog, jer je ta politika uvela pozorište u evropsku asocijaciju pozorišta i donela istom više od 100 nagrada - kaže Nataša i dodaje:

foto: Damir Dervišagić

- Postojala je, po mom mišljenju, nedovoljna uposlenost ansambla. Lično nisam bila njegov prioritet, ali ne možemo da pričamo iz ličnih sujeta, već kao deo tima koji je doneo fantastične rezultate, a to je najbitnije - kvalitet. Postoje veći problemi u Narodnom pozorištu, pa su nam zečice samo koske koje bacaju ispred nas da se ne bi pričalo o suštinskim problemima.

foto: Dragana Udovičić

Glumica je za Kurir želela da redom navede sve nedaće s kojima se suočava umetnik u Narodnom pozorištu.

- Na prvom mestu su sramotne plate koje su do četiri puta manje od primanja naših kolega u regionu. Zatim nepostojanje varijabile, pa je neigranje po 10 godina najisplativije u našoj kući (ovo je rezervisano samo za glumce, dok operski pevači imaju potpuno drugačiji tretman), te zapostavljanje drame od strane upravnika do te mere da samo čekam kad će nacionalni teatar da se zove nacionalna opera. Tu je i neravnopravno raspoređivanje sredstava, iako jedino Drama ima plus na blagajni - navela je Ninkovićeva i istakla strašan problem s nehigijenom.

foto: Zorana Jevtić

- Zatrpani smo prljavštinom - počev od garderobera, foajea, mesta gde se drže kostimi i scenografija, jezivih toaleta. Imamo i lošu marketinšku službu (nema izdvajanja sredstava za nju), a zbog tehničke onesposobljenosti male scene predstave ne mogu da se normalno odvijaju. Moram da dodam i ukidanje novčanih iznosa za glumačke nagrade, sistematizaciju radnih mesta... Na kraju bih rekla ono što i sami vidite: tuga u svakom smislu!

Kurir/Ljubomir Radanov/ Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track