NACIONALNI TEATAR SLAVI JUBILEJ BEZ ŠTRAJKA! GLUMCI UDRUŽENI: Vratićemo ugled pozorištu!
Foto: Damir Dervišagić

NAKON SMENE DEJANA SAVIĆA

NACIONALNI TEATAR SLAVI JUBILEJ BEZ ŠTRAJKA! GLUMCI UDRUŽENI: Vratićemo ugled pozorištu!

Pop kultura -

Narodno pozorište danas slavi jubilarni 150. rođendan svečanom dodelom nagrada i priznanja "Raša Plaović" Neli Mihajlović, a besplatne ulaznice čekaju publiku na biletarnici!

Na sreću, najavljivanog štrajka neće biti, jer su glumci nakon više od mesec dana borbe usmeli da smene upravnika Dejana Savića, a Ministrastvo kulture i Vlada Srbije dovela je na mesto v.d. direktora rediteljku Ivanu Vujić u koju svi ulažu nade.

foto: Dragan Kadić

Umetnici i saradnici Drame Nacionalnog teatra okupljeni oko inicijative Nije umetnički ćutati, juče su saopštili da zvanično štrajka neće biti i da im je zadovoljstvo što će 150. rođendan biti u znaku daljeg zajedničkog napora i istrajavanja u borbi da se toj instituciji vrati ugled koji zaslužuje.

"Nakon jednomesečne borbe za očuvanje umetničkog dostojanstva, slobode stvaralaštva i govora, pozdravljamo odluku Vlade Srbije da smeni Dejana Savića. Postavljanje Ivane Vujić ohrabruje nas u mišljenju da je Vladi stalo do stavova umetnika. Smenu Dejana Savića doživljavamo kao posledicu prepoznavanja važnosti svega što smo izneli u javnost i iza čega stojimo, a to je da uspeh i rad moraju biti nagrađeni, a ne kažnjeni, da repertoar Narodnog pozorišta uspostavljen u protekle četiri godine pod rukovodstvom Željka Hubača predstavlja neospornu vrednost koja se ne sme omalovažiti, već naprotiv, podržati i ohrabriti u svom daljem toku", napisali su između ostalog glumci.

foto: Damir Dervišagić

Oni su istakli da će se i ubuduće zalagati da se poštuju profesionalni uzusi, zakoni, i etički principi delovanja u instituciji kulture. "Očekujemo raspisivanje konkursa za upravnika NP u zakonskom roku, kao i blagovremeno delovanje povodom gorućih problema u toj kući. Za nas u Drami, centralni problem je činjenica da nemamo direktora Drame, te smatramo najlogičnijim rešenjem da se Hubaču omogući da do izbora novog upravnika na konkursu, bude na poziciji sa koje je nepravedno smenjen, kako bi realizovao repertoarske planove koje je osmilsio, koji su usvojeni i bitni za razvoj Drame. Sigurni smo da Ivana Vujić, kao pozorišni čovek, prepoznaje naša profesionalna htenja, te da se neće oglušiti na mišljenje svojih kolega koji su se zdušno borili za čast svoje profesije", napisali su u saopštenju.

foto: Marina Lopičić

Željko Hubač je za Kurir izrazio zadovoljstvo što prestaju razlozi za štrajk. "Bićemo u prilici da sve naše međunarodne i domaće festivalske obaveze u potpunosti realizujemo. Ostaje gorak ukus u ustima zbog duge pauze u pozorišnoj produkciji u jubilarnoj sezoni i mislim da smo mogli kreativno da je prevaziđemo da sve ovo nije tako dugo trajalo. Nadam se da će se sa novom upravom ubrzo stvoriti uslovi za razvoj značajnih umetničkih potencijala koje je naš teatar dokazao da ima. Tako vam je to sa nadom, ona poslednja umire", kazao je Hubač.

Kurir.rs / Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track