NELA MIHAILOVIĆ PORUČILA PRIMAJUĆI NAGRADU RAŠA PLAOVIĆ: Danas slavimo pobedu, sutra u novu borbu! Ovo je tek početak rešavanja problema!
Foto: Ana Paunković

NARODNO POZORIŠTE proslava u senci krize

NELA MIHAILOVIĆ PORUČILA PRIMAJUĆI NAGRADU RAŠA PLAOVIĆ: Danas slavimo pobedu, sutra u novu borbu! Ovo je tek početak rešavanja problema!

Pop kultura -

Narodno pozorište večeras je proslavilo jubilej, dan kada je pre 150 godina odigrana prva predstava "Đurađ Branković". Nažalost, nije moglo da se ne primeti da je cela ceremonija i veoma oskudan program, bila u senci jednomesečne krize čije je epilog bio odlazak upravnika Dejana Savića i imenovanje rediteljke i profesorke FDU Ivane Vujić na njegovo mesto.

foto: Ana Paunković

Ipak, kako su i glumci istakli, važno je kako se zavšrilo, te su oni imali dvostruki razlog za slavlje - jubilej matične kuće ali pre svega činjenicu da su umesto početka štrajka koji su najavljivali, izvojevali pobedu!

Nagrada "Raša Plaović", koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni, pripala je Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi "Balkanski špijun".

"Narodno pozorište je 25 godina moja matična kuća, matica, jezgro, centar, srce, duša, dom, zemlja, majka. Kad neko dirne u to, kad pokuša da ga omalovaži, da uruši, da ponizi, onda se podigne glas. Ovih dana smo svi iz ove kuće podigli glas, i čuli su nas, i hvala onima koji su nas čuli. Taj glas smo podigli pre svega zbog sebe ali i zbog toga što smo dužni generacijam koje dolaze posle nas i svim onim velikanima koji su stvarali na ovoj sceni. Jedan od njih je svakako veliki gospodin Raša Plaović. Čast je držati ovu nagradu koja nosi njegovo ime. Ovu su oni retki trenuci sreće koje pamtite ceo život", rekla je svom govoru Nela Mihailović.

foto: Ana Paunković

Pre večerašnjeg izlaska na scenu ona je izdvojila vreme i za Kurir i poručila: "Danas slavimo veliki jubilej, ali pre svega ishod borbe glumaca i zaposlenih da odbrane dostojanstvo nacionalnog teatra i svakog pojedinca ovde. Danas slavimo, šta god da je bilo, dobro se završilo, ovo je tek početak rešavanja mnogobrojnih problema u pozorištu. Danas je dan za slavlje, a od sutra počinje nova borba".

Tradicionalne godišnje nagrade glumcima i zaposlenim u pozorištu prvi put delila je nova v.d direktorka Ivana Vujić. Izazeći na scenu izrazila je veliku zahvalanost.

foto: Ana Paunković

"Čast mi je da stojim na ovom mestu i to baš za rođendan naše najdugovečnije kulturne i prosvetiteljske institucije. Beskarajno sam zahvalna na zadatku da sarađujem sa više od 1000 vrednih saradnika i da svake večeri radimo za preko 1000 gledalaca. Nije dovoljno samo voleti pozorište, njemu treba beskrajno služiti", rekla je Vujićeva.

Kurir.rs / Mona Cukić / Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track