Najnovije vesti

UMETNICA IZ NJUJORKA POMAŽE DECI SRBIJE: U galeriji NOVEMBAR izlaže Selma Selman
Foto: Privatna Arhiva

preporuka

UMETNICA IZ NJUJORKA POMAŽE DECI SRBIJE: U galeriji NOVEMBAR izlaže Selma Selman

Pop kultura

Galerija "Novembar "za kratko vreme postala je nezaobilazno mesto na umetničkoj sceni Beograda.

Svoj izložbeni prostor otvorili su ne samo za ostvarene umetnike već i za mlade koji stvaraju u inostranstvu. Uspešnu godinu završiće izložbom Seleme Selman, umetnice romskog porekla koja stvara u Njujorku, čije je otvaranje planirano za ponedeljak.

- Selma se bavi temama kao što su identitet, nasleđene socio-kulturne predrasude i stereotipi, ali i emancipacijom i ljudskim pravima. Inspiraciju, ali i legitimitet za svoj rad crpi iz sopstvenog iskustva, ali ga nalazi i u životu svoje porodice. Na izožbi će biti prikazani video-radovi "Ne gledaj Ciganku u oči", "Haram" i fotografija "Viva la Vida", koji svojim narativima ruše stereotipe o romskoj ženi. Sa druge strane je izbor crteža i slika na metalnim objektima, mahom pronađenim na ulici. Oni predstavljaju "Urbanu pastoralu" romske zajednice, ali i lični dnevnik umetnice i njene porodice, govore o egzistenciji, borbi za život, ali nose i univerzalno načelo da se nametnuti društveni okviri, uz određeni trud, ipak mogu prevazići - objašnjava Maja Kolarić, umetnička direktorka i kustoskinja galerije "Novembar" koja je zadovoljna posetom.

Maja Kolarić
Maja Kolarićfoto: Promo

Važan segment Selminog aktivizma čini fondacija Marš u školu, kroz koju umetnica sakuplja novac za školovanje romskih devojčica.

- Izložbu Selme Selman simbolično otvaramo na Međunarodni dan ljudskih prava kako bismo pomogli u promovisanju humanitarnih aktivnosti umetnice, ali i zajedno sa Selmom prikupili sredstva za njen projekat kojim pomaže deci romske zajednice u edukaciji i sopstvenim primerom ih podstiče i ohrabruje - zaključuje Maja Kolarić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...