OVAKO JE GOVORIO DOBRICA ĆOSIĆ: Tri godine sam pisao KORENE, a i krao zanat od jednog velikana književnosti!
Foto: KURIR

male tajne velikog majstora

OVAKO JE GOVORIO DOBRICA ĆOSIĆ: Tri godine sam pisao KORENE, a i krao zanat od jednog velikana književnosti!

Pop kultura -

Veliko finale serije "Koreni" publika će moći da pogleda večeras u 20 časova na Prvom kanalu Radio-televizije Srbije. U poslednjoj epizodi, kao i u istoimenom romanu Dobrice Ćosića, naslednika Adama njegov otac Đorđe i deda Aćim prihvatiće kao svog tek nakon velike tragedije.

Roman "Koreni", objavljen još daleke 1954, ponovo je naprodavanija knjiga. Dobrica Ćosić dao je bezbroj intervju, ali retko je govorio o delu koje mu je donelo Ninovu nagradu.

"Korene' sam pisao tri godine. Trudio sam se da budem savremen, i idejno i estetski. Učio sam od Jaše Ignjatovića, Vilijama Foknera i Ernesta Hemingveja", poručio je Ćosić.

On je tada u intervjuu za Nin otkrio i ko su Katići.

"Roman priča dramu jedne stare srpske porodice. Tačnije rečeno, on pruža mogućnosti da se prate sudbine malih ljudi toga doba i onih koji se nisu mirili da ostanu mali, bogataša i golokotri, unesrećenih trgovaca i promašenih hajduka, radikalskih tribuna i intelektualaca koji neće po očevom. Napominjem, 'Koreni' nisu sociološki roman. Nisu ni istorijski u školskom značenju reči.

Koreni su psihološka drama. Radnja romana odvija se krajem prošlog veka u nekom zabačenom srbijanskom selu... Znate, problematika romana prilično je kompleksna, pa mi je teško da o njoj što podrobnije kažem, bar sada i na ovom mestu", ispričao je Ćosić.

foto: Nedeljnik

Kurir/Foto:Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track