EKSKLUZIVNO! ŽELJKO HUBAČ NEĆE BITI U TIMU IVANE VUJIĆ: Tanja Šljivar na čelu Drame Narodnog pozorišta
Foto: Ana Paunković, Damir Dervišagić, Nemanja Pančić

Saznajemo

EKSKLUZIVNO! ŽELJKO HUBAČ NEĆE BITI U TIMU IVANE VUJIĆ: Tanja Šljivar na čelu Drame Narodnog pozorišta

Pop kultura -

Dramaturg Željko Hubač neće biti reizabran za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, već će taj posao do novog konkursa obavljati njegova mlada koleginica Tanja Šljivar, ekskluzivno saznaje Kurir.

Nova upravnica nacionalnog teatra Ivana Vujić odlučila je da, umesto starom rukovodiocu, dobitniku više od 100 nagrada, zbog čijeg smenjivanja su glumci i tražili smenu Dejana Savića, poverenje ukaže mladoj spisateljici i studentu generacije 2011. na Fakultetu dramskih umetnosti iz klase Biljane Srbljanović. Predlog, kako saznajemo, da Tanju postavi za direktora Vujićevoj stigao je baš od njene profesorke.

foto: Vladimir Šporčić

Vlada Srbije, kao što smo već pisali, imenovala je Upravni odbor Narodnog pozorišta, a na mesto predsednika izabrana je Jasna Dimitrijević, pozorišni producent i upravnik Kolarčeve zadužbine, čime je okončana višemesečna kriza.

foto: Nemanja Pančić

Tanja Šljivar je rođena 1988. i ima impresivnu biografiju i čak dve master diplome - iz dramaturgije na FDU u Beogradu (2013) i iz Primenjenih pozorišnih studija u Gisenu u Nemačkoj (2017). Odmah nakon diplomiranja dobila je nagradu "Borislav Mihajlović Mihiz" za dotadašnje ukupno dramsko stvaralaštvo, čime je postala najmlađa dobitnica ovog priznanja. Njena prva drama "Pošto je pašteta?" uspešno je igrana tokom nekoliko sezona u beogradskom Ateljeu 212. Sa drugom dramom "Grebanje, ili Kako se ubila moja baka", u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, osvojila je brojne nagrade: "Slobodan Selenić" za najbolju diplomsku dramu na FDU, "Petar Kočić" za najbolju dramu na banjalučkom Teatar festu, nagradu "Miodrag Žalica" na Festivalu BiH drame u Zenici. Za tekst drame "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" nagrađena je i Sterijinom nagradom.

Tanju Šljivar šira publika najviše zna po drami "Režim ljubavi", koja je hit u Atelje 212. Ovaj komad namenjen je starijima od 16 godina budući da sadrži i seksualne scene, a celu predstavu prate stihovi popularnog hita "Džukelo", koju izvodi Ana Nikolić. Glavni glumac Miloš Timotijević tumači lik Miše, koga u predstavi ljubavnice i ljubavnik oslovljavaju baš ovim nadimkom.

foto: Damir Dervišagić

Tanja Šljivar se u svojim tekstovima bori za prava žena, a ne krije da sluša pesme Cece Ražnatović.

- Omiljena Cecina mi je "Ličiš na moga oca". To je feministička pesma. Ljudi misle da u njenim pesmama nema feminističkih elemenata, ali ja se ne slažem. Ona i Marina su uradile mnoge progresivne stvari - rekla je Šljivarova za banjalučku ATV.

Do zaključenja broja za komentar nismo dobili Ivanu Vujić kako bi nam obrazložila svoju odluku.

foto: Ana Paunković

Kurir/Ljubomir Radanov/Foto: Ana Paunković, Damir Dervišagić, Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track