POTVRĐENO PISANJE KURIRA! TANJA ŠLJIVAR NA ČELU DRAME: Željko Hubač će biti moj savetnik
Foto: Ana Paunković

MlADI I ŽENE PREUZIMAJU NACIONALNI TEATAR

POTVRĐENO PISANJE KURIRA! TANJA ŠLJIVAR NA ČELU DRAME: Željko Hubač će biti moj savetnik

Pop kultura -

Dramsku spisateljicu Tanju Šljivar predstavila je juče kao deo svog tima Ivana Vujić, nov v. d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu. Deo glumačkog ansambla, podsetimo, tražio je da se nakon smene Dejana Savića na mesto umetničkog rukovodioca vrati Željko Hubač, ali je Vujićeva odlučila da ignoriše taj zahtev.

- Razgovarala sam s kolegama koji su to želeli, kao i s Hubačem. Dala sam mu ideje da se pogledaju tekstovi iz regiona koji bi mogli biti nama zanimljivi i da se možda izvode premijerno na našoj sceni. Mi smo svi ovde da radimo i da služimo. Treba svi da idemo dalje i da nam bude bolje. Nikome vrata nisu zatvorena - poručila je Vujićeva i dodala da iz pozorišta izlazi svaki dan u dva sata iza ponoći.

foto: Ana Paunković

Nova direktorka Drame Tanja Šljivar kaže da je svesna kakav je posao čeka, a kao prvu premijeru najavila je "Nečistu krv" u režiji Milana Neškovića.

- Željko Hubač će biti deo našeg tima kao umetnički savetnik i dramaturg. Mi ćemo prema njegovim planovima da se odnosimo s poštovanje. U Narodnom pozorištu dva meseca je bio štrajk i trudićemo se da uradimo ono što je moguće. Pozvaćemo autore tekstova i reditelje i sprovesti šta bude moguće u 2019. godini ili ostaviti za neku drugu sezonu - rekla je Tanja.

foto: Ana Paunković

Hubač nije bio pozvan na novogodišnje druženje s novinarima. Promena u odnosu na njegov program rada je i to što Kokan Mladenović neće na velikoj sceni postaviti domaći tekst, nego "San letnje noći" Vilijama Šekspira.

- Uposlićemo sve glumce iz ansambla, kao i Petra Božovića. Plan je da u našeg teatru režira Keti Mičel iz Londona - rekla je Vujićeva i najavila da želi da otvori treću scenu na Dorćolu, gde bi se igrala predstave na otvorenom.

foto: Ana Paunković

Prvu premijeru u novoj godini imaće Opera s "Koštanom" Petra Konjovića u režiji Juga Radivojevića.

- Vratićemo u program i opere za decu "Čarobnu frulu" i "Ivicu i Maricu" - rekla je Jasmina Tumbetaš Petrović, direktorka Opere.

Ivana Vujić druga je žena na čelu Narodnog pozorišta u Beogradu u 150 godina dugoj istoriji, a za svoje najbliže saradnike uzela je mlade iz tima premijerke Ane Brnabić i programa "Kreativna Evropa". Ljubomir Radanov

Dobre vesti za Balet: Zaposlili petoro solista

Konstantin Kostjukov najavio je premijeru baleta "Labudovo jezero", za koji će kostime raditi kreator Renato Balestra. - Ivana je odmah prepoznala i rešila naš gorući problem. Primila je pet solista u ansambl - rekao je Kostjukov.

Kurir/ Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track