FEST U ČAST I SEĆANJE NA DUŠANA MAKAVEJEVA: Jedina dilema da li na festival dolazi i Džoni Dep, čija ćerka ima film u takmičarskom programu!?
Foto: Profimedia

Svetske zvezde u beogradu

FEST U ČAST I SEĆANJE NA DUŠANA MAKAVEJEVA: Jedina dilema da li na festival dolazi i Džoni Dep, čija ćerka ima film u takmičarskom programu!?

Pop kultura -

Ovogodišnji 47. Fest, koji će trajati od 22. februara do 3. marta, okupiće svetska imena filma poput Rejfa Fajnsa, kome će biti uručen Beogradski dobitnik za izuzetan doprinos na projekciji njegovog filma "Bela vrana", a kako se šuška, čast da svečano otvori vrata festivala verovatno će pripasti trenutnom gostu naše prestonice, holivudskoj zvezdi - Džoniju Depu.

foto: Profimedia

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić nije želeo da potvrdi ove spekulacije, rekavši da ćemo sve saznati kad za to dođe vreme, ali je nagovestio da se radi o "važnoj ličnosti iz sveta filma i da će zasigurno o tome pisati svi mediji".

foto: Damir Dervišagić

Ono što ide u prilog toj vesti jeste činjenica da je u takmičarskom programu francusko ostvarenje "Veran čovek", u kome jednu od uloga tumači upravo Depova ćerka Lili Rouz Dep, ali koja zvezda će sigurno oduševiti publiku na otvaranju, saznaćemo uskoro.

Lili Rouz Dep
Lili Rouz Depfoto: Marina Lopičić

Ovogodišnji Fest biće posvećen nedavno preminulom proslavljenom reditelju Dušanu Makavejevu, a Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti pripašće posthumno ovom izuzetnom umetniku.

U okviru programa "Srpski film" biće predstavljen dokumentarac Gorana Radovanovića "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali". Ovo ostvarenje je i poslednji film u kome se pojavljuje Milena Dravić, ujedno i glavna glumica Makavejevog filma i jedan od najvažnijih svedoka tadašnjih događanja.

Jedan od najznačajnijih predstavnika crnog talasa i njegov film "Nevinost bez zaštite" bio je inspiracija i za sam slogan ovogodišnjeg festivala - "Bez zaštite", a Makavejevu u čast 21. februara u Jugoslovenskoj kinoteci biće i otkrivena ploča ispred svečane sale koja će poneti njegovo ime.

foto: Damir Dervišagić

Fest će ove godine predstaviti 125 premijernih ostvarenja, među kojima su filmovi koji se nalaze u trci za najprestižnije svetske nagrade poput "Čoveka iz senke", "Zelene knjige", "The Wife", kao i novi filmovi slavnih reditelja kao što su Paolo Sorentino, Luka Gvadanjino, Gas van Sant... U Festu za mlade biće prikazan i japanski animirani film "Mirai", nominovan za Oskara.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 14 ostvarenja iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije, a žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Joana Urikaru, Nada Šargin i Goran Bogdan odlučivaće o najboljem.

foto: MArina Lopičić

U takmičarskom programu "Srpski film (Srbija i prijatelji)" biće prikazano 13 ostvarenja srpskih većinskih i manjinskih koprodukcija, a u žiriju su srpski reditelj Lazar Bodroža, direktor Hrvatskog audio-vizuelnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić, srpski glumac Milan Marić, kineski glumac Vang Jao i umetnički direktor festivala u Hamburgu Albert Videršpil.

Nagradu "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona dodeliće žiri u sastavu: hrvatski pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović i filmski kritičar Radio Beograda Nevena Matović. U glavnom programu van konkurencije biće prikazan film Emira Kusturice "Pepe, jedan uzvišen život", koji govori o poslednjem predsedniku Urugvaja. Ovogodišnji Fest otvara film "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, nominovan za 10 Oskara, a zatvoriće ga ostvarenje "Oni" Paola Sorentina o bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju.

foto: Profimedia

Festival se održava u Kombank dvorani, Sava centru, Domu omladine, DKCB, Fontani, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Sinepleks bioskopima (Ušće, Delta siti, BIG), Art bioskopu Kolarac i CZK Sopot. Ulaznice koštaju od 250 do 400 dinara i u prodaji su od 9. februara, a u prvih sedam dana odobrava se 10 odsto popusta za komplete karata.

Kurir/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track