Najnovije vesti

NASTAVLJA SE SUKOB GLUMACA I ĆUSTIĆA! Ansambl: Ne radi dobro, izgubio je našu podršku! Ćustić: Tu su paušalne optužbe, žele medijsku pažnju!
Foto: Dragan Kadić

bdp

NASTAVLJA SE SUKOB GLUMACA I ĆUSTIĆA! Ansambl: Ne radi dobro, izgubio je našu podršku! Ćustić: Tu su paušalne optužbe, žele medijsku pažnju!

Pop kultura

U danu kada Beogradsko dramsko pozorište proslavlja svoj rođendan nastavlja se sukob između vršioca dužnosti direktora Slobodana Ćustića i dela glumačkog ansambla.

 

Nakon otkazivanja manifestacije "Balkan awards" u Beogradskom dramskom pozorištu, Ćustić je u emisiji N1 izjavio da glumcima smeta što je on na mestu direktora i da je "Balkan awards" bio samo povod da podignu medijsku hajku što je podstaklo glumce da se oglase saopštenjem u kome demantuju njegove izjave.

 

foto: Dragana Udovičić

U saopštenju, koje je potpisalo dvadeset dvoje glumaca i dramaturg Maša Stokić, stoji da nije istina da direktor pozorišta nije dužan nikome da pravda odluke o iznajmljivanju sale i da član 15 Statuta BDP-a kaže da je potrebna saglasnost Upravnog odbora i osnivača te da u slučaju sporne dodele "Balkan awards", ni Upravni odbor ni osnivač nisu obavešteni niti su dali saglasnost.
Glumci ističu i da je tokom Ćustićevog manadata broj gledalaca varirao između 40 i 45 hiljada na godišnjem nivou, što je za trećinu manje u odnosu na period pre njegovog dolaska na mesto direktora.
"Uz to, budžetska inspekcija je utvrdila da je samo u 2016. godini podeljeno 12.587 besplatnih karata, što je ekvivalent 36 punih sala velike scene "Rade Marković", čime je prihod umanjen za 8.810.900 dinara", stoji u saopštenju glumaca.


Ćustić pak kaže da su to paušalne optužbe i da to vređa njegov rad i trud, kao i trud svih zaposlenih.


"Umetnički sektor broji 46 ljudi, ovo je potpisalo 20, a neki su povukli svoj potpis. Ne mogu da budem svima po meri, niko nije svima po volji. Ja sam uvek za razgovor, oni mi se nikada nisu obratili, pogotovu sada. Da su oni došli da kažu, rešili bismo. Otkad sam postavljen samo neka gvozdena zavesa, to je lični animozitet, ne znam odakle. Mislim da je u pitanju medijska nezastupljenost glumaca. Mi nemamo takva imena kao JDP, naše predstave zato moraju da budu kvalitetne", rekao je Ćustić.


Glumci tvrde da je Ćustić na početku svog mandata imao podršku ansambla, ali je "usled nedostatka komunikacije i loših poslovnih i repertoarskih poteza, tu podršku izgubio".


Ansambl BDP-a, kako stoji u saopštenju, sastao se sa direktorom krajem 2016. i svi glumci u angažmanu su tajnim glasanjem izabrali Umetničko veće sa ciljem da se uspostavi komunikacija između direktora i ansambla, te "da se spreči trend lošeg poslovanja i urušavanja ugleda BDP".

 

foto: Vladimir Šporčić

"Direktor se nije obazirao na sugestije Veća pa ga je i ukinuo u avgustu 2017. posle samo nekoliko meseci rada. U septembru 2017. smo se prvi put obratili predstavniku osnivača, gradskom sekretaru za kulturu gospođi Ivoni Jevtić, koja je jedno vreme svojim zalaganjem i angažmanom uspevala da nam pomogne u zauzdavanju loših poteza direktora. Dakle, mi probleme nismo iznosili u javnost već smo pokušavali da ih rešimo unutar kuće uz pomoć nadležnih institucija", tvrde glumci.


I dok Ćustić ukazuje na uspehe BDP-a (dva učešća na Sterijinom pozorju, nagrade za predstavu "Moje dete", 80 odsto popunjenosti sale), glumci navode da je u toku predhodne sezone otkazano preko 40 predstava, dok je u mandatu Ćustićevog prethodnika "učestalost otkazanih predstava bila na nivou incidenta".


Ćustić kaže da se prijavio na konkurs za mesto direktora pozorišta jer želi "da BDP bude u vrhu pozorišta u regionu" i navodi da ima u planu da postavi svake godine "jedan rimejk BDP-a" (ove godine biće "Mačka na usijanom limenom krovu"), da je potpisao ugovor sa eminentim rediteljima i da je napravljen plan za ovu godinu.


S druge strane članovi ansambla tvrde da je sa Ćustićem nemoguće konstruktivno sarađivati, niti ostvariti smislenu komunikaciju.
Potpisnici saopštenja su Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić, Daniel Sič, Savo Radović i Maša Stokić.

 

foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs / Tanjug / Foto: Dragan Kadić
 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...