MRAČNI NEGATIVAC IZ "HARIJA POTERA" ZA KURIR: Kusto, genije, stavi me u svoj film! (FOTO)
Foto: promo FEST

džejson ajzaks gost festa

MRAČNI NEGATIVAC IZ "HARIJA POTERA" ZA KURIR: Kusto, genije, stavi me u svoj film! (FOTO)

Pop kultura -

Brutalni napadi koje su izvršili pakistanski teroristi u Mumbaju 2008. godine i u kojima je život izgubilo više od stotinu ljudi, tema je filma "Hotel Mumbaj", a jednu od glavnih uloga tumači glumac Džejson Ajzaks, koji je gostujući na ovogodišnjem Festu odvojio vreme da popriča sa nama.

foto: Nemanja Nikolić

Mračni negativac Lucijus Melfoj iz filmova o Hariju Poteru zapravo je nasmejani, prijatni gospodin koji je odmah po početku razgovora pokazao koliko je u stvari prizeman i sušta suprotnost svom alteregu sa ekrana.

foto: Profimedia

- Oprostite ako budem nešto lupetao, spavao sam svega sat vremena, ali mi je bilo važno da dođem ovde i kažem nešto o ovoj bitnoj temi.

foto: Nemanja Nikolić

Da li vas je iznenadio poziv na Fest? Da li ste ranije čuli za njega? I koliko ste upoznati sa našom zemljom?

- Čuo sam za ovaj festival, ali dosad nikad nisam bio pozvan jer nisam imao film u okviru njega. Moram da priznam da za Srbiju najpre znam zbog Novaka Đokovića. Zavisnik sam od tenisa. Ne samo da igram stalno već ga neprestano i gledam, često idem na mečeve i, naravno, o njemu stalno pričam. Iskreno, mogao bih da napravim devetočasovni intervju s vama samo o Novaku i njegovoj igri.

foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Šta je najzanimljivije što biste o njemu rekli?

- Najneverovatnije što mogu da kažem o njemu, a nadam se da se neće naljutiti kada budu ovo čitao, budući da je jedan od najboljih tenisera u istoriji, jeste da je veoma dosadan za gledanje. A razlog za to su njegovo briljantno kretanje po terenu i savršeni udarci. Federer, na primer, igra prelep tenis jer stalno izvodi neverovatne stvari kako bi izvukao situaciju u svoju korist. Novak je previše dobar da bi morao da se muči te njemu to nije potrebno. U svakom slučaju - svi koji iole cene tenis složiće se da je Novak jedan od najboljih tenisera svih vremena.

Pratite li srpsku kinematografiju? Da li ste upoznati s radom nekih naših glumaca ili reditelja?

- Da, naravno, Emir Kusturica je za mene genije. Sreo sam ga sad u prolazu baš pre ovog intervjua i noge su mi se oduzele od treme - odmah sam hteo da mu uzviknem: "Stavi me u svoj film, ti si genije!", ali sve što je izašlo iz mojih usta je bilo: "Mm khm mm, kada se vaš film prikazuje?" Hteo sam pred njim da padnem na kolena, jer je zaista jedan od najvećih majstora. Fascinira me njegov način realnog predstavljanja života.

foto: Ana Paunković

I vaš film "Hotel Mumbaj" prikazao je, nažalost, realnu priču iz života. Koliko je bilo teško raditi na ovoj priči?

- Ovo je realna priča o tome kako obični ljudi postaju heroji. U hotelu "Tadž' poginulo je 35 ljudi, većinom osoblje hotela, koje je ostalo da pomogne milijarderima sa Zapada. Mi heroje obično zamišljamo kao da su s druge planete ili iz "Marvelovih" stripova, a istinski heroji su zapravo ti obični ljudi, koji potiču iz različitih kasti, koji žive siromašno, a rizikuju svoj život zbog bogataša. Njihov čin zapravo nije bio herojski, već ljudski. Reditelj se trudio da održava tenziju tokom snimanja. Imali smo velike zvučnike s kojih su se neprekidno čuli meci, bombe i tome slično. Konstantno smo bili pod tim osećajem tenzije i terora kao da smo zaista taoci, a često nismo znali ni šta će dalje da se događa, ko će sledeći da bude ubijen. Ova priča treba da nam ulije nadu i pokaže nam da postoji mnogo više stvari koje nas povezuju od onih koje nas razdvajaju. Ovo jeste težak film za gledanje, ali zaista pruža nadu.

foto: Nemanja Nikolić

Film navodi gledaoca da se zapita šta bi uradio u sličnoj situaciji. Šta mislite, kako biste vi reagovali?

- Priča nam na neki način pokazuju put kojim treba ići. Mnogo stvari koje se emituju putem medija često nam daju pogrešan utisak ko smo i šta treba da radimo, ali realna životna situacija koja je prikazana u ovom filmu nam odslikava za kakve su sve neverovatne poduhvate sposobna ljudska bića, pa čak i da se spoje i pomognu uprkos svim preprekama i razlikama. Ne znam da li bih bio takva osoba, možda bih pokušao da spasem samo sebe, da se sakrijem ispod stola, plačem i dozivam majku, ali bih voleo da budem jedan od onih koje su neustrašivo odlučili da svoj život ugroze i pomognu drugima.

foto: Printscreen

O liku iz "Harija Potera" Melfoj je stari fašista kao i Tramp

Sarađivali ste s Ridlijem Skotom na filmu "Pad crnog jastreba", ali ste bili i deo glumačke ekipe "Harija Potera". Koliko je taj lik bio inspirativan za vas kao glumca?

foto: Printscreen Youtube

- Film o Hariju Poteru i film "Hotel Mumbaj", koji je prikazan u subotu na Festu, zapravo nisu toliko različiti. Film o čarobnjaku zapravo, iako bajkovit, govori o usponu fašizma i taj fašizam moj lik najbolje i prikazuje. On je tradicionalni, stari fašista, sličan onom koji danas sedi u Beloj kući. On je zapravo kukavica, kao i sve siledžije, i Dž. K. Rouling je uspela da, bez nametanja politike, napravi jednu priču koja, iako fantastična, govori o savremenim pitanjima. Njegovo zlo i agresija potiču iz straha, boji se da dolazi neko vreme u kome on više neće imati težinu.

Kurir.rs / Mona Cukić / Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track