PODELJENE KRITIKE O SERIJI KRALJ PETAR PRVI: Gluma sjajna, ali istorijski nedosledno!
Foto: promo

pRVA EPIZODA

PODELJENE KRITIKE O SERIJI KRALJ PETAR PRVI: Gluma sjajna, ali istorijski nedosledno!

Pop kultura -

Neke stvari se nisu dopale poznavaocima ovog dela naše istorije i prilika u Srbiji u proleće 1903. i u vreme nakon Majskog prevrata, kad se kralj Petar vratio na presto

U nedelju je emitovana prva epizoda serije "Kralj Petar Prvi", istorijske drame u režiji Petra Ristovskog, a već je izazvala burne reakcije istoričara Aleksandra Uzelca i Aleksandra Životića preko društvenih mreža.

foto: Printscreen

Neke stvari se nisu dopale poznavaocima ovog dela naše istorije i prilika u Srbiji u proleće 1903. i u vreme nakon Majskog prevrata, kad se kralj Petar vratio na presto. Za razliku od "Nemanjića", niko nema primedbe na lošu glumu i scenario.

"U seriji primećujem previše istorijskih netačnosti, a ja se i ne bavim tom epohom. Filmska strana - onako, podnošljivo, čak i gledljivo, ako se istorijski promašaji zanemare", napisao je istoričar Aleksandar Uzelac.

foto: promo

On dalje pojašnjava da mu najviše smeta što neke stvari ne odgovaraju istini. "Petar još nije bio u zemlji kad je vraćen stari ustav, Velika Britanija nije obnovila diplomatske odnose sa Srbijom u vreme njegovog krunisanja, Apis je smešno predstavljen, ima tu još svašta... Ristovski je odlučio da se ne opterećuje mnogo istorijskom pozadinom", konstatuje Uzelac.

Drugi primećuju da je na krunisanju kralj Petar sam sebi stavio krunu, a neki seriju porede s "Krajem dinastije Obrenović". Krunu je sam sebi na glavu stavio samo Napoleon.

Istoričar Aleksandar Životić je oštar i traži da zbog ovih propusta RTS obustavi dalje emitovanje. "Posle Majskog prevrata formirana je privremena vlada i sazvana skupština koja je donela Ustav i izabrala kralja Petra za vladara. Tek onda je posebna delegacija otputovala da ga o tome obavesti, pa je on stigao u zemlju svečano dočekan.

Krunisan je godinu dana kasnije u manastiru Žiča. Sukob starijih i mlađih zaverenika izbio je tek tri godine kasnije. Stariji su penzionisani da bi zemlja izašla iz britanske blokade uz ozbiljnu novčanu kompenzaciju. Niko nije hapšen, niti degradiran od njih. To su najkrupnije greške. Manjih ima sijaset", piše Životić.

foto: Printscreen

Za razliku od istoričara, gledaoci hvale novu seriju i glumce. "Bolje od filma. Osetno. Fotografija izuzetna, gluma dobra. Za razliku od "Nemanjića", sve pohvale za seriju. Moderna istorijska serija za sve generacije", samo je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Serija "Kralj Petar" rađena je prema motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića, koji je i jedan od scenarista, uz Vladimira Ćosića i Petra Ristovskog. U naslovnoj ulozi je Lazar Ristovski, koji nije želeo da komentariše ove navode. Prvu epizodu serije gledalo je oko 1.700.000 ljudi.

Kurir.rs / Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track