MILOVAN VITEZOVIĆ POZNAVAO JE GROZDANU OLUJIĆ 50 GODINA: Otišao je pisac za sve generacije
Foto: Printscreen

ODLAZAK SLAVNE KNJIŽEVNICE

MILOVAN VITEZOVIĆ POZNAVAO JE GROZDANU OLUJIĆ 50 GODINA: Otišao je pisac za sve generacije

Pop kultura -

Slavna književnica - bajkopisac, romansijer, esejista - i prevodilac Grozdana Olujić preminula je u nedelju u 85. godini, saopštilo je Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

foto: Printscreen

Poznata spisateljica, rođena 1934. u Erdeviku, svoj prvi roman "Izlet u nebo" objavila je 1958. Granice je zatim počela da pomera delima "Glasam za ljubav" (1963), "Ne budi zaspale pse" (1964), "Divlje seme" (1967), "Glasovi u vetru" i "Preživeti do sutra" (2017). Objavila je i zbirke bajki "Sedefna ruža i druge bajke", "Nebeska reka i druge bajke", "Kamen koji je leteo", "Snežni cvet", "Jastuk koji je pamtio snove" i roman-bajku "Zvezdane lutalice". S delima Grozdane Olujić svet se upoznaje odmalena. Njena literatura decenijama je zastupljena u srpskoj lektiri za osnovce za četvrti razred, ali i u obaveznom štivu za studente komparativne književnosti na nekoliko američkih univerziteta. Pisac Milovan Vitezović istakao je da je svet ostao bez književnice koja je bila posvećena svim generacijama.

foto: Marina Lopičić

- Poznavao sam Grozdanu pet decenija, od "Izleta u nebo". Danas je teško biti dobar prozni pisac, ali je ona izdržala. Pamtiću je kao izuzetnu i osobu i pisca. Ona je definitivno pisac koji je bio za sve generacije - naglasio je Vitezović prisećajući se njihovih susreta. - Nekada davno sretali smo se na književnim večerima, ona je bila veliki čovek. Još smo imali malu decu kad smo imali neke velike priče - otkrio je Vitezović. Da je u srpskoj književnosti ostvarila veliki uspeh i ostavila pečat, govori činjenica da je zbog svojih umetničkih dometa proglašena počasnim građaninom Osla, a i nosilac je danskog viteškog ordena Daneborg. Na svetskoj sceni, takođe, zastupljena je zbirkom kratkih priča "Afrička ljubičica", koja je uvrštena u antologije širom sveta, od Nemačke, Izraela, Rusije, Indije, Engleske, Francuske, pa sve do Amerike. Srpska spisateljica nagrađena je za priču "Igra" na konkursu za najbolju svetsku kratku priču u Nemačkoj. Olujićeva je dobitnica brojnih nagrada, od toga su najvažnije nagrade Zmajevih dečjih igara, priznanje Politikinog Zabavnika, Mlado pokolenje, Zlatni leptir, Stara maslina, Ninova nagrada, "Bora Stanković" za celokupno delo. Takođe, književnica je dobila priznanje od Svetske akademije za umetnost i kulturu. Knjige su joj prevedene na 36 jezika. Grozdana Olujić završila je gimnaziju u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Udruženje književnika Srbije i Udruženje za kulturu pokrenuli su inicijativu da slavna književnica bude sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Kurir.rs/ Nevena Mijušković/ Foto: Printscreen

Ministar kulture uputio telegram saučešća

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević izrazio je veliko žaljenje zbog smrti spisateljice.

foto: Dragana Udovičić

- Grozdana Olijić ostaje među mlađim čitaocima poznata i voljena kao bajkopisac, ali su njeni autorski počeci, sredinom proteklog veka, u znaku romana koji su osvajali dotad neosvojene slobode mladih u ideološki okupljenom društvu - naglasio je Vukosavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track