HOMOSEKSUALNI FANOVI "IGRE PRESTOLA" RAZOČARANI: Zabranjeno im da daju krv kako bi osvojili BESPLATNE KARTE!
Foto: Profimedia

diskriminacija

HOMOSEKSUALNI FANOVI "IGRE PRESTOLA" RAZOČARANI: Zabranjeno im da daju krv kako bi osvojili BESPLATNE KARTE!

Pop kultura -

Homoseksualni fanovi serije "Igre prestola" razočarani su i ogorčeni jer su uskraćeni da učestvuju u nagradnoj igri i budu među srećnicima koji će prvi odgledati početak osme sezone.

Marketinška kampanja za novu sezonu popularne sage traži od obožavalaca da doniraju krv američkom Crvenom krstu kako bi ušli u trku za besplatne karte koje mogu da iskoriste da pogledaju prvu epizodu uveliko najavljivanog nastavka. Oni koji daju krv dobijaju na poklon i majice s logom serije.

foto: Profimedia

Za ovu nagradnu igru uvedena su i posebna pravila. Naime, Crveni krst ima zahtev da pripadnici LGBT populacije ne smeju davati krv, a isto važi i za osobe biseksualne orijentacije. Nakon što su se homoseksualci pobunili protiv toga, oglasili su se predstavnici HBO i Crvenog krsta.

"Obožavaoci koji ne mogu dati krv još uvek mogu učestvovati u takmičenju ovog vikenda. Takođe, mogu se prijaviti i biti na listi čekanja", naveli su organizatori kampanje.

foto: Profimedia

Razlog za ovo su pravila uvedena 1983. godine po kojima se muškarcima koji imaju polne odnose s drugim muškarcima zabranjuje da daju krv. Zabrana je uvedena kako bi se sprečilo prenošenje infekcije HIV putem donirane krvi. Inače, pre četiri godine taj zakon je malo modifikovan i podrazumevao je da homoseksualci ipak mogu da doniraju krv, ali samo ako se 12 meseci pre toga uzdržavaju od odnosa sa osobom istog pola.

Takođe, po pravilniku Crvenog krsta određeno je da žene moraju da apstiniraju 12 meseci od seksa s biseksualnim partnerima pre nego što odluče da doniraju krv.

Kurir.rs/ M. T./ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track