MARIJA TEREZA TURION BORALJO: Dadilja koja čuva tajne kraljevske porodice
Foto: Profimedia

LENA DONOSI

MARIJA TEREZA TURION BORALJO: Dadilja koja čuva tajne kraljevske porodice

Pop kultura -

Žena koja čuva decu Vilijama i Kejt izbegla je sve zamke koje vrebaju dadilje kraljevske porodice, jer niko ne može da je pomeša sa sobaricom. Zahvaljujući školovanju, ona vrlo dobro zna šta treba da radi i gde joj je mesto

Marija Tereza Turion Boraljo trenutno je dadilja potomaka Vilijama i Kejt, vojvode i vojvotkinje od Kembridža. Boraljo je Špankinja iz Palensije u Španiji, a za kraljevsku porodicu počela je da radi pre šest godina, kad je princ Džordž imao samo osam meseci. Od tada, ona se stara i o princezi Šarlot i najmlađem princu Luisu. Naime, to je samo jedno od pravila koje poštuju kraljevske dadilje: jedna dadilja čuva svu decu porodice kod koje radi.

Boraljova stanuje s njima u Kensingtonskoj palati i smatraju je gotovo članom porodice. Prati ih na putovanjima, od Australije, do Kanade i Nemačke, a prepoznaćete je po svetlobraon haljini s belim okovratnikom, belim rukavicama, ravnim cipelama i odsustvu svake šminke i nakita. To je njena uniforma koju nosi u zvaničnim prilikama. Kako su Vilijam i Kejt liberalni, u svakodnevnim prilikama njihova dadilja se oblači normalno. Princ Džordž već pomalo uči španski jezik.

foto: Profimedia

STOGODIŠNJA ŠKOLA Za svoj danonoćni rad Turion Boraljo dobija godišnje oko 100.000 dolara, skoro 10.000 mesečno. Mnogi joj zavide, ali njen posao nije nimalo lak i do njega je došla radeći 20 godina kao dadilja. Prešla je četrdesetu, što se u svetu moćnih i bogatih smatra kao idealno doba dadilje za vaspitanje dece jer - nije ni prestara ni premlada. Prijatne je spoljašnosti, ali ne upada u oči. Malo je lepotica koje rade ovaj posao.

Poželjno je da nisu udate, kako bi sve vreme posvetile poslu. Gotovo da nemaju lični život. To je cena koju su pristale da plate. U ugovoru koji su potpisale školujući se ova stavka nije navedena, ali se na nju obraća pažnja. Boraljova se školovala na koledžu Norland, koji postoji od 1892, i odatle dolaze sve dadilje bogatih i moćnih porodica, ne samo kraljevske. Norland se nalazi na jugozapadu Engleske, u pokrajini Glosteršir, u gradu Batu. Koledž prima oko 90 učenica i učenika, a poslednjih godina broj se udvostručio. Studira se tri godine, a svaka košta oko 18.000 dolara. Isplati se, jer svaki diplomirani student Norlanda odmah ima ponudu za šest poslova - tolika je potražnja za vrhunskim dadiljama! Međutim, za ono što rade potrebna je vrhunska psihofizička kondicija i znanje.

foto: Profimedia

BRDO POSLOVA Diplomirane dadilje nisu bebisiterke, već savršene odgojiteljice i čuvarke. Najveća opasnost koja preti kraljevskim ličnostima je otmica, zato su posebno obučene u borilačkim veštinama. Ne samo da znaju da voze već su prave kaskaderke u slučaju opasnosti i za izbegavanje paparaca. Naročito se obraća pažnja za vožnju po kiši i snegu, s obzirom na to da decu vode i dovode iz škole. Ne koriste mobilni telefon dok ih šetaju, niti žvaću žvakaću gumu dok imaju slušalice u ušima, s kojima su na vezi sa obezbeđenjem. Kurs prve pomoći učile su na robot-bebama. Uče bezbednost na društvenim mrežama i kako da budu bezbedne onlajn. Tamo nisu aktivne.

Zadužene su za pripremu zdravih i izbalansiranih obroka, od bočice do tanjira. Savetuju se s kuvarima, a roditelji im prepuštaju izbor hrane. Savršeno su naučile razumevanje društvenog i emocionalnog razvoja dece i tu ne sme da bude grešaka. U svakom trenutku moraju da im budu podrška. Nikad ne smeju da ih istuku. Na njima je da kraljevski potomci budu izvanredno vaspitani, od "hvala" i "molim" do ponašanja za stolom, gde nikada ne sede sa odraslima. Tolerancija na loše manire je - nula. Sve ovo znači da kraljevske dadilje savršeno poznaju dvorski protokol. Nikad za prinčeve ne govore "deca", već ih oslovljavaju ličnim imenom.

foto: Profimedia

Diskrecija je posebna priča. Potpisuju ugovor kojim se obavezuju da čuvaju tajne kraljevske porodice, kako se ne bi ponovile greške iz prošlosti. Ovo je isto toliko važno kao još jedna stavka: nikada, ali baš nikada ne smeju da se trude da deci zamene roditelje. Zbog takvih pokušaja mnoge bivše dadilje zauvek su napuštale dvor.

Fatalna Tigi Aleksandra Šan Leg-Bork bila je više nego dadilja prinčevima Vilijamu i Hariju nakon razvoda princa Čarlsa i ledi Dajane. Ona je retka dadilja koja je došla iz aristokratske porodice, čije su žene oduvek bile dvorske dame. Simpatična Tigi zamenila je Barbaru Barns i Džesi Veb, na koje je princeza od Velsa bila ljubomorna - smatrala je da žele da joj preuzmu ulogu majke. Sa Tigi je bilo još gore: ledi Dajana je sumnjala da između zgodne dadilje i princa Čarlsa postoji ljubavna veza i da je Kamila Parker Bouls samo paravan. Tigi je pušila u prisustvu prinčeva, što je za ledi Di bilo nedopustivo. Dadilja ih je zvala "moje bebice" i takvi naslovi punili su britansku štampu. Uprkos ovakvom skandalu, Vilijam i Hari još uvek viđaju Tigi, koja se u međuvremenu udala i danas ima 53 godine. Bila je gost na njihovim venčanjima, a Hari i Megan Markl povremeno je posećuju.

foto: Profimedia

(Ljilja Jorgovanović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track